Poljoprivrednicima 75 miliona dinara

Ove godine za podsticaje u poljoprivredi budzetom grada Valjeva namenjeno je 75 miliona dinara, a očekuje se da će ova sredstva po raznim osnovama iskoristi 1.500 valjevskih zemljoradnika.

Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2022. godinu, koji sprovodi ”Agrorazvoj – valjevske doline”, najviše sredstava – 67,5 miliona dinara je opredeljeno za mere ruralnog razvoja, za posebne podsticaje 4,5 miliona, a tri milion dinara za kreditnu podršku.

U okviru mera ruralnog razvoja, kao i ranijih godina najviše novca, čak 33, 2 miliona dinara, izdvojeno je za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, odnosno za nabavku prilodnih grla mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme, podizanje novih ili obnavljanje višegodišnjih zasada voća, zatim opreme za pčelarstvo, plastenika, sistema za protivgradnu zaštitu.

Novina ove godine je da će sa 15 miliona dinara biti subvencionisano iskopavanje i bušenje bunara, kako bi se rešio problem bezvodnosti, a sve u funkciji navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Za besplatno uzorkovanje, agrohemijske i analize  N- min metodom poljoprivrednog zemljišta namenjeno je 750.000 dinara.

10 miliona dinara za mlađe od 40 godina

Neće izostati ni podrška mladima u ruralnim područjima, gde će 10 miliona dinara biti na raspolaganju mlađima od 40 godina starosti, koji žele da se bave isključivo poljoprivredom i doradom primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kako se navodi u programu, ove godine dodatno će se pomoći mladi koji su stupili u bračnu zajednicu tokom 2021. godine.

Poljoprivredna gazdinstva će i ove godine moći da konkurišu za kreditnu podršku a za ove namene je ukupno izdvojeno tri miliona dinara. Po gazdinstvu može da se dobije od 200.000 do najviše milion dinara, a na osnovu iznosa za koji se konkuriše period otplate je 12 ili 24 meseca.

Sa 2,5 miliona dinara biće finansirana izrada metaboličkih profila kod domaćih životinja i analiza kabaste, konzervirane i koncentrovane stočne hrane sa predlogom za balansiranje obroka kod muznih i tovnih grla, dva miliona za održivo korišćenje šumskih resursa, po milion dinara izdvojeno je za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede, podršku organskoj proizvodnji i izradu Studije mogućnosti proizvodnje kačkavalja na ruralnom području grada Valjeva, kao i za sertifikaciju proizvodnje.

Za stručno osposobljavanje i aktivnosti sticanja veština i pokazne aktivnosti poljoprivrednih proizvođača, odlazak na sajmove, studijska putovanja, manifestacije predviđeno je 4,5 miliona dinara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

01.04.2024.

Agrorazvoj –  valjevske doline: Finansiranje kamata za poljoprivredne kredite

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca