Danas je praznik ljubavi i poklona

Foto: pixabay
Foto: pixabay

U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci.

Iako “ne pada” na crveno slovo, ovaj praznik se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve svetkuje kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak.

Za njih, Mladenci su dan kada će ugostiti članove familije i bliske prijatelje u svom domu i poslužiti ih mladenčićima, kolačima od pšeničnog brašna premazanim medom. Na trpezi će se, u većini slučajeva, naći i predjelo, glavna jela, pite i sitni kolači.

Hrišćani veruju da je tokom noći pala neobična svetlost sa neba, koja je zagrejala vodu i tela mučenika. Sa tom svetlošću, na njihove glave spustilo se 39 venaca. Kada je to video jedan stražar, skinuo se, izgovorio je ime Isusa Hrista i ušao u jezero, pa jetako 40. venac pao na njegovu glavu.

Mladencima se na ovaj dan obično nose skromniji pokloni nego za svadbu. Obično se za Mladence poklanja sitno pokućstvo – poput tanjira, vaza, posuđa, ili sitnih kućnih aparata – ili ukrasi za dom.

U većini mesta ipak peku se mladenčići – četrdeset kolačića koje mlade mese rano ujutro kako bi im bračni život bio sladak. Mogu da budu okrugli, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce ili pileta.

Povezano