Ovo je cvet magičan i snažan

Ilustracija: Cvet neven, foto: pixabay
Ilustracija: Cvet neven, foto: pixabay

Neven je ranoprolećno cveće raskošnih narandžasto-žutih cvetova koji je zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima poštovan u ljuskoj civilizaciji od pamtiveka. Zovu ga i biljka za sto bolesti, a za ovaj cvet se vezuju i brojne legende jer se verovalo da ima magijska svojstva. Prema predanju starih Rimljana neven je nikao na grobu lepe plemkinje koja je umrla zbog neuzvraćene ljubavi. Stari Grci su verovali u moć nevena u lečenju ljubavnih jada. Naime, grčkoj legendi zabeleženoj u grčkoj mitologiji mlada Kalta se zaljubila u Apolona Boga sunca. Njegovi zraci su je spržili i za njom je ostalo samo cveće nevena koje je imalo moć da zaleči bol i patnju od neuzvraćene ili izgubljene ljubavi. Zbog neobičnog, slatkastog mirisa neven su u drevnom Egiptu neven su palili i dimom pročišćavali ljude i prostora, a smatran je za mlađeg brata suncokreta i da poput njega u svojim laticama nosi energiju sunca.

Neven (lat. Calendula officinalis), ime je dobio po grčkoj reči calendula što znači prvi dan u mesecu čime se ukazivalo na značaj ove biljke. U pitanju je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika koja vodi poreklo iz Indije, a u Evropu su ga doneli Portugalci. U narodu je poznat i pod imenima žutelj, prstenčac, zimorod, ognjac i veruje se da može da najavi kišu. Naime, ukoliko cvetovi nevena ujutru ostanu zatvoreni čak i kad sunce sija na nebu bez oblačka sigurno će u toku dana pasti kiša. I ova prognoza se uvek obistini.

Neven dobro podnosi hladnoću i kasne mrazeve zbog čega se sadi čim okopni sneg. Voli mesta sa dosta sunca, odgovara mu rastresito zemljište bogato humusom sa dovoljno vlage. Ima brz vegetativni rast i za nešto više od mesec dana biljka će se u potpunosti formirati i započeti sa cvetanjem, a raskošni cvetovi baštu će krasiti do prvih jesenjih mrazeva. Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano visine do 50 centimetara i pokriveno kratkim i čvrstim dlačicama. Gornji listovi su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su sa krilatom drškom. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste krupne cvasti. Seme ove biljke može se prikupiti svega nekoliko dana, ali bez brige jer cveta više puta u sezoni i što ga više berete više će novih cvetova da se razvija. Cvetovi imaju jak, slatkast miris koji tera komarce. Osim redovnog zalivanja ne traži posebnu negu, a može se uzgajati u baštama ili većim saksijama kao ukras na terasi. Odlično se uklapa sa drugim cvećem, a ima blagotvoran uticaj na voće i povrće. Posebno se preporučuje prilikom organske proizvodnje jer će štiti gajene useve od štetočina, a privlačiće pčele. Zbog visoke i čvrste stabljike može se koristiti i kao rezano cveće koje će dati posebnu čar vašim cvetnim aranžmanima.

Iako neven važi za vrlo otpornu biljku ipak nije u potpunosti neosetljiv na bolesti i štetočine. Kada su u pitanju gljivične infekcije najčešće ga napada pepelnica koja se manifestuje na spoljašnjoj strani stabla i lista. Javlja se u slučaju guste sadnje i prekomernog zalivanja i đubrenja. U slučaju bolesti neophodno je ukloniti obolele delove biljke kao se zaraza ne bi širila. Neven napada i gljivična bolest poznata pod imenom crna noga koja izaziva pojavu tamnih i trulih mrlja u donjem delu stabljike. Ukoliko se ljubičaste tačke pojave na lišću onda je u pitanju pegavost lista koja se javlja usled prekomernog zalivanja. U oba slučaja neophodno je odstraniti inficirane delove biljke. Neven može biti i na meti štetočina kao što su biljne vaši, tripse, sovice ili puževi kojih se možete rešiti tako što ćete ih namamiti komadima krompira ili jabuke.

Lekovita svojstva

Neven ima prilično složen hemijski sastav i sadrži eterska ulja, tanine, likopen koji ima izražena antioksidantna dejstva, pigmente karotenoide koje daju boju cvetovima, a deluje antiseptično i antibakterijski. U narodnoj medicini upotrebljava se u obliku čaja, ulja, masti, obloga ili čajeva za ispiranje. Preporučuje se za čišćenje i ispiranje rana, čireva, opekotina, za lečenje problema sa crevima, želuca i kamena u žučnoj kesi, čisti krvne sudove, snižava holesterol, blagotvorno deluje kod bolesti očiju. Krema od nevena se upotrebljava za gotovo sva kožna oboljenja, dok čaj od cveta ove biljke ruska narodna medicina koristi kod krvarenja iz materice, za bolesti jetre, slezine i rahitisa. Koristan je za uklanjanje toksina koji prate različite hronične infekcije i grozničava stanja, a dobar je i kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice.

 

Povezano