Kako gajiti paradajz iz semena

Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: paradajz, foto: Svetlana Kovačević

Ako više volite ukus svežeg paradajza u salatama ili jelima, lako možete naučiti kako da uzgajate paradajz iz semena. Domaći paradajz nije samo koliko organski možete dobiti, već će vam i uštedeti novac na računima za namirnice.

Dok vam se čini da je lakše kupiti gotove biljke paradajza iz vaših lokalnih prodavnica ili pijaca, uzgoj paradajza iz semena zapravo nije tako težak, a i imaćete mnogo više izbora.

Paradajz čak ima tendenciju da raste u izobilju kada se postavi u prave uslove. Dakle, ako želite sočnu, letnju žetvu, sledite ove jednostavne korake kako da uzgajate paradajz iz semena.

Kako uzgajati paradajz iz semena?

  1. Odaberite vrstu semena paradajza

Ako nemate favorita, postoji mnogo varijanti semena paradajza sa kojima možete eksperimentisati. Prilikom odabira semena paradajza, uvek tražite sertifikovano organsko seme, koje ne sadrži aditive. Takođe proverite da li je paradajz koji želite da uzgajate determinisan ili neodređen. U suštini, određene sorte narastu do fiksne veličine i brzo sazrevaju, dok su neodređene sorte „vinogradni paradajz“ koji nastavljaju da rastu tokom cele sezone.

  1. Pripremite svoje kontejnere za sadnju

Biljke paradajza prirodno vole toplotu, pa baštovani savetuju da se seme prvo seje u zatvorenom prostoru pre presađivanja sadnica na otvorenom u zemlju. Postavite kontejnere za uzgoj na ravnu površinu. Zatim dodajte mešavinu za saksije, ostavljajući oko 1,5 cm između zemlje i vrha. Pre sadnje semena nežno nabijajte tlo.

  1. Posadite seme

Stavite 2-3 semena po kontejneru i razmaknite ih na jednakom rastojanju. Imajte na umu da neće sve klijati pa želite da posadite nekoliko odjednom. Zatim pokrijte seme dodatnom zemljom za saksiju pre laganog zalivanja zemlje. Uverite se da je tlo vlažno, ali ne natopljeno.

4, Stavite kontejnere za sadnice na toplo mesto

Pošto paradajz uspeva na toplim temperaturama, stavite svoje posude na toplo mesto, na primer pored sunčanog prozora ili prozorske daske. Seme paradajza obično klija u roku od pet do 10 dana.

  1. Posadite svoje sadnice

Kada se vreme zagreje – temperatura vašeg tla ne bi trebalo da bude niža od 12 do 15 stepeni Celzijusa – možete saditi paradajz napolju. Međutim, pre nego što ih trajno stavite u zemlju, želećete da ih „ojačate“ – to jest, naviknete ih na otvorenom.

Otprilike nedelju dana pre nego što budete spremni da ih posadite u zemlju, iznesite svoje sadnice napolje tokom dana, a zatim ih vratite noću. Ovo će pripremiti biljku paradajza za spoljni svet.

Kada biljka paradajza ima svoj prvi set listova i naraste na oko 5 do 10 cm, spremna je za presađivanje na otvorenom. Pronađite lokaciju pod punim suncem i stavite svoje sadnice u zemlju, na udaljenosti od oko dva metra.

Uklonite donji set listova i zakopajte biljku tako da se vide samo dva gornja seta listova. Lagano zalijte.

Kada možete početi sa sadnjom paradajza?

Idealno vreme za početak sadnje semena paradajza je kasno proleće ili kada prođu znaci mraza, a temperatura vašeg zemljišta dostigne 15 stepeni. Ako posadite prerano, to može dovesti do potencijalnog oštećenja od mraza, truleži ili buđi. Uvek je najbolje dozvoliti da se uspostavi toplije vreme i zagrejati tlo pre sadnje na otvorenom.

Saveti za uzgoj biljaka paradajza

— Koristite kočeve ili rešetke da poduprete svoje biljke paradajza i da ih držite od zemlje. Ovo će im pomoći da rastu vertikalno, a takođe će uštedeti prostor u vašem dvorištu.

— Ako nemate baštu, ali koristite sadilice na otvorenom, izbegavajte plastične saksije. One sprečavaju prirodnu cirkulaciju vazduha u biljci što može dovesti do oštećenja korena ili buđi. Saksije od terakote su dobre za održavanje rasta biljaka paradajza.

— Zalivajte redovno, najmanje 2 do 3 cm vlage svake nedelje, a tokom leta i više.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca