Unapređenje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti poljoprivrednih nauka

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Postoji značajan potencijal unapređenja saradnje poljoprivrednih fakulteta iz Republike Srbije sa poljoprivrednim fakultetima Mađarske, naročito u domenu razmene studenata master i doktorskih studija, stručnih kadrova i gostujućih profesora, kao i razmene iskustava i praksi u oblasti poljoprivrednih nauka, rečeno je na sastanku predstavnika ministarstava poljoprivrede i poljoprivrednih fakulteta Srbije i Mađarske.

Učesnici sastanka su se složili da je saradnja u toj oblasti od velike važnosti za obe zemlje, uzimajući u obzir značaj i udeo poljoprivrednog sektora u njihovim ekonomijama.

Dana 30.3.2022. godine, na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održan je sastanak državnog sekretara za međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede Mađarske Devida Benčika, sa prodekanom za nauku i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof.dr Vladanom Bogdanovićem.

Sastanku je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i EU integracije.

Sa mađarske strane sastanku je prisustvovao i prof.dr Čaba Đurica, rektor Univerziteta poljoprivrednih fakulteta Mađarske.

Obe strane su se složile da prvi korak saradnje započne potpisivanjem memoranduma između rektorata, kao krovnih institucija, nakon čega bi se saradnja odvijala u daljim konkretnim oblastima od obostranog interesa.

Predstavnici obe naučne institucije su izrazile posebnu zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prepoznavanje značaja naših najeminentnijih obrazovnih institucija u stručnom osposobljavanju kadrova u poljoprivredi.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca