Nove Čuvarkuće – fruškogorska voda i mesne prerađevine od mangulice

Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ dodelio je taj žig za tri proizvoda u oblasti mesnih prerađevina kompanije Bojčin eko turs d.o.o. i za devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije a.d.

Nove Čuvarkuće su proizvodi od mesa mangulice – suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije Bojčin eko turs d.o.o, zatim, negazirane i gazirane fruškogorske vode „Jazak“ u ambalažama od pola litra, 1,5 i 5 litara, kao i u posebnom porodičnom pakovanju i paketu 5+1 gratis kompanije NIS.

Jovan Milivojević, direktor kompanije Bojčin eko turs d.o.o. kaže da osvajanje žiga za ovu kompaniju znači mnogo jer svedoči o tome da je prepoznat i da se vrednuje model koji primenjuju – veliki trud i podrška očuvanju genetičkih resursa starih rasa, uzgojem autohtonih vrsta, kao što je mangulica. „Nastojimo da sve u proizvodnji bude domaće, domaća sirovina, domaći rad, mangulica se uzgaja na području Bojčinske šume, čime se valorizuju i zaštićena područja“, kaže direktor te kompanije.

„Preduzeće Bojčin eko turs je porodična kompanija i posluje u skladu sa ekološkim i principima održivog razvoja od 2009. godine s vizijom da doprinese razvoju ruralnog turizma i promociji zaštite prirode kroz ugostiteljstvo i ekološku proizvodnju hrane“, ukazao je Milivojević.

Specifičnost proizvoda od mangulice dolazi od vrste mesa, načina uzgoja životinja i tradicionalne recepture. Proizvode plasiraju u sopstvenom restoranu, kao i u etno marketima i maloprodaji kompanije.

Još jedna kompanija čiji će proizvodi poneti žig Čuvarkuće je NIS a.d. NIS Naftagas je tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori u periodu od 1995. do 2004. godine otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta. Pogon punionice sagrađen je 2004.godine a proizvodnja je zvanično puštena u rad 2005.godine. U samom početku proizvodilo se za interne potrebe NIS Naftagasa, da bi od 2006. godine počeo plasman proizvoda na tržište.

„Ponosni smo na žig „Čuvarkuća“ koji predstavlja još jedan dokaz vrhunskog kvaliteta Jazak vode koja potiče iz najstarijeg srpskog nacionalnog parka, Fruška gora. Jazak voda protiče kroz krečnjačko-dolomitske stene čije je stvaranje počelo pre čak 30 miliona godina i upravo ovaj jedinstveni geografski položaj zaslužan je za njen harmonizovani mineralni sastav, kristalnu čistoću i svežinu. Već više od 17 godina Jazak voda se puni u istoimenoj fabrici koji se nalazi nadomak njenog izvora, u blizini manastira Jazak, tako da sa zadovoljstvom možemo da istaknemo da je brend Jazak u potpunosti jedinstveno geonasleđe Fruške gore. Fabrika Jazak raspolaže najmodernijom opremom, pomoću koje se ova voda flašira upravo onakva kakva nam iz prirode i dolazi, jedinstvena i u potpunosti prirodna.

Tokom poslednjih godina portfolio Jazak vode dodatno je obogaćen novim proizvodima u čijoj prirodnoj osnovi je izvorska voda Jazak, a kompletna paleta proizvoda brenda Jazak dostupna je na preko 8000 maloprodajnih objekata širom Srbije“, istakao je Nenad Đukić, rukovodilac Pogona za proizvodnju pijaće vode „Jazak“.

Proizvodi ovih kompanija pridružili su se porodici Čuvarkuća u okviru strateškog projekta Stvarano u Srbiji, koja sada ima 878 proizvoda sa tim žigom, kao potvrdom kvaliteta i potvrdom da je najveći deo proizvoda stvoren u Srbiji, domaćim resursima i od domaćih sirovina.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.05.2022.

Još jedna rakija među Ćuvarkućama

20.01.2022.

Novih 15 domaćih proizvoda dobilo znak Čuvarkuća

24.12.2021.

Kada kupimo Čuvarkuću, ostane nam tri puta više novca u budžetu

23.12.2021.

Zbog čega nam je potrebno više mangulica?

26.11.2021.

Srpske Čuvarkuće na Etno sajmu nude zdrave džemove, sireve…

24.11.2021.

Prilika da nabavite sve što vam treba od ića i pića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca