Plove naše jabuke

Ilustracija: jabuke, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jabuke, foto: Svetlana Kovačević

Domaće jabuke našle su put do ruskog tržišta posle više od mesec dana neizvesnosti zbog ratnih sukoba ruske vojske na području Ukrajine i sankcija EU uvedenih tim povodom Ruskoj Federaciji.

Naša zemlja je veliki izvoznik jabuka na ruskom tržištu pa su novonastale prilike zabrinule voćare. Prošle godine, prema podacima PKS, jabuka smo ukupno izvezli 173.547 tona, a od te količine najviše je prodato u Rusiji 123,4 tone u vrednosti od 78,2 miliona evra.

Doduše, izvoz jabuka ne ide glatko, jabuke se prodaju po upola nižoj ceni u odnosu na proizvodnu, naplata ide sporo i transport je teško naći. Ipak, voćari se nadaju da će jabuke prodati do kraja sezone, ali ne zahvaljujući samo tome što naše jabuke idu ka ruskim kupcima, već i zato što su se u proteklih nekoliko godina preorjentisali na druga tržišta.

”Kilogram jabuke u RF je 35 evrocenti, što je duplo niža cena od proizvodne. Naveliko kilogram jabuka trebalo bi da košta od 60 do 70 evrocenti, pa izvoznici svesno prave gubitke, jer je bolje rod prodati za kakvu-takvu cenu nego da propadne”, kaže direktor “Vija produkta” u Čelarevu Vid Vidović.

”Treba da čekamo i da nam jabuke budu plaćene. Zbog sankcija, ne rade sve banke sa ruskim tržištem, pa otvaramo račune u onima koje imaju platni promet sa Rusima. Jabuke je teško i transportovati, ne zato što nema kamiona već što neće svi da voze u to područje. Zato tražimo od ruskih kupaca da oni dođu po robu svojim prevozom”, napominje Vidović.

Prema njegovim rečima, “Vija produkt” do kraja sezone uspeće da proda celokupan prošlogodišnji rod, jer osim na rusko tržište, jabuke prodaju gotovo na svim kontinentima i daljina im u tome ne predstavlja veći trošak.

”Jabuke se transportuju brodovima i u rečnom saobraćaju, pa kada se troškovi saberu, skoro su isti kao i kada se kamionima voze do ruskih potrošača”, objašnjava Vidović.

On dodaje da je baš zbog novih kupaca 60 ha stabala jabuka zamenjeno novim sadnicama sorte gala koje se više traže kod novih kupaca, u odnosu na sortu ajdared koja je najviše tražena na ruskom tržištu.

Milan Živković iz kompanije KOP kaže da izvoz jabuka ka ruskom tržištu ide preko Letonije i da se voće može naplatiti, mada otežano. ”To je u ovom trenutku najvažnije , a kako će biti ubuduće videćemo”, kazao je Živković, navodeći da je transport zbog cene goriva poskupeo i da sada košta od 4.500 do 5.000 evra.

U pogledu koštanja naših jabuka, Živković kaže da je cena solidna i da su Rusima potrebne naše jabuke, ali i svo drugo voće sveže i zamrznuto.

Povezano