Na tržištu UAE rast potražnje za bobičastim voćem i jabukama

Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija; borovnice, foto: Domaćinska kuća

Ujedinjeni Arapski Emirati četvrta su najveća ekonomija na Bliskom istoku koju karakterišu jedna od najviših životnih standarda na svetu i visoka primanja.

Rastu ekonimije doprineli su, između ostalog dobra poslovna klima i tržišna orijentacija. Sem toga, drugi je najveći potrošač hrane u regionu Bliskog istoka, posebno voća. Limitiran obim poljoprivredne proizvodnje zbog ekstremnih vremenskih uslova i poljoprivrdnog zemljišta, i vrtoglavog rasta broja stanovnika koji je od 2000. do 2021. godine uvećan sa 3 na 9,8 miliona, dovodi do njene izuzetne zavisnosti od uvoza voća i povrća. Vrednost tržišta ovih namirnica u 2018. godini bila je 3.731 miliona američkih dolara, a za period od 2020. do 2025. godine predviđen je rast prosečne godišnje stope rasta tržišta za period od tri do pet godina 9,93 odsto, pišu na portalu Agroportal.

UAE traže bobićasto voće, jabuke, šljive

Ovaj trend, kako je rečeno na predstavljanju “Vodiča za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog Istoka – Ujedinjeni arapski emirati i Saudijska Arabija”, potvrđuju i zvanični podaci prema kojima su uvoz i potrošnja svežeg voća u UAE poslednjih godina u stalnom porastu. Ali, kod određenih kategorija na tržištu primećene su i manje promene. To znači da se u narednom periodu očekuje pad potražnje kajsije, avokada, lubenice, manga i smokve, a smanjće se i potrošnja pomorandže i mandarine.

Ali, očekuje se rast potražnje za bobičasto voće, jabuke, banane i limun. Takođe se očekuje povećanje prodaje šljiva sa prošlogodišnjih 7,5 odsto na istorijski maksimum od 8,8 odsto godišnje u narednom periodu. Kao primer navešću jabuke jer se Srbija svrstala među 10 najvećih izvoznika ovog voća u UAE. Na čelu ove liste je Novi Zeland, slede Južna Afrika, Kina, USA, Italija, Francuska, Čile, Španija, Turska i Srbija. Naši najveći konkurenti su Italija, Francuska, Španija i Turska, kaže konsultant Julka Toskić.

Kategorija koja najbrže raste je citrusno voće, a snažan rast zabeležen je tokom 2020. godine kada je i počela pandemija COVID – 19. Na drugom mestu po vrednosi uvoza je bobičasto voće i ono ima perspektivu daljeg rasta tržišta. Na trećem mestu po vrednosti je uvoz jabuka sa tendencijom daljeg rasta. Srbija zauzima 10. mesto na listi najvećih izvoznika ovog voća u Sausku Arabiju. Od povrća, u ovoj zemlji najviše se konzumiraju paradajz, patlidžan, kupus, krastavac i luk. Zbog povećane potražnje ne samo krajnjih potrošača već i razvijenog sektora HoReCa, dostave obroka i prerađivačke industrije, Saudijska Arabija sve više uvozi sveže povrće. Od 2016.- 2020. godine najviše je uvozila luk i to iz Egipta – 48%, Jemena – 28% i Indije – 13%, objašnjava Toskićeva.

Povezano