Nemanja i Jovana: U ovčarstvu je naša budućnost

Nemanja i Jovana su mladi i uspešni farmeri, koji rade svoj posao iz ljubavi i uživaju u njemu.

Nemanja Marjanović je od malena voleo životinje te je bilo sasvim logično da posle osnovne škole upiše srednju poljoprivrednu i školuje se za veterinarskog tehničara. Zaposlio se ali ne u struci, ali nije odustao od svojih želja te je svoju poslovnu priču započeo pre sedam godina kada je kupio 5  grla ovaca.

Nakon završetka škole, odlučuje da se zaposli u struci, i to u lokalnim veterinarskim stanicama i farmama, gde stiče iskustvo i praktično znanje. Ubrzo se javlja želja za pokretanjem sopstvene farme, spajanjem hobija i mogućnosti za ostvarivanje dodatnih prihoda. Jovana kao student Fakulteta tehničkih nauka, nije imala znanja iz poljoprivrednih oblasti, ali uz Nemanju ubrzo uči sve o ovčarstvu i poljoprivredi.  Farma Marjanović nalazi se  u Bačkoj Palanci, ali postoji velika mogućnost premeštanja u obližnje selo, kao mogućnost za dalji razvoj i olakšavanje svakodnevnih farmerskih poslova. Ono što selo pruža je pogodna infrastruktura, lakšu saradnju sa poljoprivrednicima, a iznad svega zdraviji i mirniji život. Jedna od najvažnijih stvari na svetu jeste, da radimo ono što volimo. Ovaj posao jeste zahtevan, ali ljubav prema životinjama, vreme provedeno sa prijateljima i porodicom u poslovima, a kasnije i odmaranju u prirodi, jeste nešto što nas pokreće.

Smeštajni kapaciteti Farme Marjanović iznose 150 kvadratnih metara, sa montažnim pregradama koje nam omogućavaju lako manipulisanje stadom, odvajanje jaganjaca, razdvajanje ovnova… Dobra provetrenost, lak ispust ovaca na livadu iza štala je ono što bismo istakli kao prednost naših objekata za smeštaj životinja.

Na našem gazdinstvu se uzgajaju ovce rase Ile de France, stado broji 35 odraslih grla, ističe Nemanja i dodaje:  Njih karakteriše velika mesnatost, plodnost, dobro majčinstvo i mlečnost, jaganjci brzo napreduju, tako da sa oko tri  meseca starosti dostižu kilažu od 35-45kg. Takav vid napretka kod jaganjaca omogućuje brzu i efikasnu prodaju. Do sada smo se bazirali na prodaju jaganjaca za konzumiranje mesa, a u poslednje vreme ulazimo i na tržište prodaje priplodnih grla”.

“Prve subvencije od države smo dobili 2018. godine, tada je uslov za dobiljanje podsticaja bio 10 kvalitetnih priplodnih ovaca. Subvencije su nam pomogle da obezbedimo dovoljnu količinu hrane i izgradimo delove objekata za smeštaj ovaca. Međutim, već naredne godine taj uslov je promenjen i povećan na broj od 30 grla. Tako da, narednu pomoć od države dobijamo  2020. Godine, priča nam Nemanja. Na lokalu, koristimo mogućnost prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, što nam pomaže da se obezbedimo sa određenom količinom potrebne hrane, uglavnom deteline.

Ishrana je ključna u razvoju svakog bića, pa tako i kod ovaca. Ovce moraju da se hrane kvalitetnom hranom, raznovrsnom i prilagođenom dobu u kom se životinja nalazi (režimi ishrane se razlikuju za vreme bremenitosti, pripusta, dojenja, itd.). Ono što je neophodno obezbediti jeste kabasta hrana u koju spadaju detelina, kvalitetno livadsko seno, slama, ali i količine zrnaste hrane kao što su kukuruz, žito, zob, sojina sačma, suncokretova sačma.

Nemanja i Jovana ,planiraju dosta toga još da urade u budućnosti,ali otom potom, život je pred njima, koliko budu imali novaca toliko će i ulagati.

 

Povezano