Kako se sadi krompir

Ilzstracuja: krompir, foto: pixabay
Ilzstracuja: krompir, foto: pixabay

Za gajenje krompira treba obezbediti zdrav sadni materijal-krtole. Proizvođač deklaracijom garantuje da one nisu zaražene, a semenski krompir treba da se naklija pre sađenja. Potrebno je staviti krtole u plitke gajbe ili plitka korita, sanduke ili kartone za jaja. Okrenuti prema gore stranu sa najviše okaca.Držati krtole na svetlom i toplom mestu (12-15 stepeni C), daleko od direktnog uticaja sunca, sve dok izdanci ne počnu da niču. U ovom slučaju iz gomolja izbijaju kratke čvrste klice koje nakon sađenja brzo izlaze iz zemlje, krompir ranije sazreva i prinosi su veći.Krtole su spremne za sađenje kada su izdanci 3-4 cm dužine.

Ukoliko se krompir drži u mraku, a napolju je došlo do porasta temperature,iz krtola će izbijati duge klice koje se lako lome, a prinos krompira nakon njihovog sađenja biće manji.
Pri sađenju krompira u redove treba iskopati jarak i na dno staviti zgoreo stajnjak ili kompost iz organske proizvodnje.U slučaju da se posadi nenaklijali krompir, treba mu više vremena da se pojavi na površinu zemlje, vegetacija se u tom slučaju produžava, a prinosi su manji.

Za sađenje jednog ara (100 m2) potrebno je oko 20-25 kg semenskog krompira.Idealno bi bilo da razmak među krtolama u redu bude 25-35 cm, a razmak između redova 50-60 cm. Naklijale krtole treba pažljivo postavljati, kako se klice ne bi polomile, vrhom nagore u pripremljene redove. Ukoliko se sadi proklijali krompir, lišće se pojavljuje na površini već za petnajestak dana. Krtole krompira saditi na dubinu 5-6 cm ukoliko postoji dovoljno vode za zalivanje, ili na 10 cm ako će zalivanje biti ređe.

Povezano