Kada je vreme za šišanje ovaca

Rase ovaca koje su obuhvaćene odgajivačkim programom a koje se gaje kod nas mogu se svrstati u nekoliko grupa. Najzastupljenije su: kombinovane rase ovaca – trojnog smera proizvodnje mleko- meso – vuna, specijalizovane rase za proizvodnju mesa i rase dvojnog pravca proizvodnje meso – vuna. U našim uslovima gajenja ovce se uglavnom koriste za proizvodnju mesa i vune.

Kvalitet same vune zavisi od naslednih faktora i od uticaja spoljne sredine ( ishrana, nega). Vuna se sa ovaca striže (šiša) jednom godišnje, s nastupom toplijeg vremena (maj, juni). Po pravilu ovce pred jagnjenje se ne šišaju. Pravilna ishrana može uticati na povećanje prinosa vune. U većini slučajeva šišaju se neprane ovce. Ukoliko je runo zaprljano ili ima drugih nečistoća po runu poželjno je ovce okupati pre šišanja. Posebnu pažnju treba obratiti da se kod hranjenja trina sena ne stresa u runo, donji delovi runa da budu nezaprljani. Ukoliko ovce izlaze na pašu, paziti da ne dobiju proliv, jer se tom prilikom vuna znatno ošteti. Ošišanim ovcama osigurati topliji prostor.

Šišanje ovaca može da se obavlja: ručnim makazama i makazama na električni pogon. Ručnim makazama jedan strižač može da ošiša dnevno do 100 ovaca dok se mašinski može ošišati i do 150 ovaca. Ovce sa finom vunom šišati mašinski zbog jednoličnijeg reza i boljeg nastriga. U zavisnosti od broja ovaca koji se šiša, strižu ovaca je najbolje obavljati u posebnim prostorijama ( kod većih zapata) ili vani kod manjeg broja grla. Ukoliko je vreme kišno strižu obavljati u zatvorenim ili natkrivenim prostorima ( dobija se čistija vuna). Mokro runo se ne šiša, jer se teško suši i može doći do promena na fizičkim osobinama runske niti.

Ošišana vuna se nakon šišanja meri, da se utvrdi prinos vune od svake ovce i sortira. Razdvaja se pravo runo od runa sa ekstremiteta i posebno pakuje. Runo se umotava (pakuje) tako da unutrašnja strana bude spolja da bi se bolje ohladilo. Prostorija gde se skladište runa mora biti zaštićena od sunčeve svetlosti, hladna i promajna.
Vuna sa svojim fizičkim svojstvima (finoća, rastegljivost, elastičnost, boja, sjaj) je i dalje među vodećim i neprevaziđenim sirovinama tekstilne industrije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.03.2024.

Uskoro tradicionalna manifestacija „Ovčarski dani“

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

21.11.2023.

Lečenje upale pluća kod ovaca

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

14.09.2023.

Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca