Nedimović: Srbija mnogo više proizvede nego što pojede

Ilustracija pšenice, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com / Foto: Petra
Ilustracija pšenice, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com / Foto: Petra

Branislav Nedimović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da imamo dovoljne hrane da možemo da je izvozimo.

„Srbija mnogo više proizvede nego što sama može to da ili da pojede naše stanovništvo ili da se koristi uopšte za sektor stočarstva“, kaže Nedimović.

Dodaje i da će uvek u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije.

„Prvo moram da kažem Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu – Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, i kukuruza i ulja, brašna i mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije“, kaže ministar.

Navodi i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju koje je najavio za 6. maj izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.

„Ali ja mogu da vam kažem da ne samo da je Vlada juče odobrila izvoz jer stanje useva je bar što se tiče pšenice, uljene repice i nekih ostalih stvari, sve onog što sada ne teče setva je u takvom dobrom stanju, imamo i dovoljno i u skladištima, da možemo sebi odnosno našim poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama da omogućimo izvoz“, kaže Nedimović.

Podseća da su prekjuče donete odluke o izvoznim kvotama.

„Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota – dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja“, navodi ministar.

Ističe da građani nemaju razloga za strah da neće ostati dovoljno za njih.

„Mi vodimo računa o bilansima i ne da ima dovoljno za Srbiju, nego što se tiče pšenice mi možemo maltene i jednu žetvu da preskočimo i opet ćemo imati dovoljno hrane“, ističe ministar.

Kako kaže, gleda se da u svakom trenutku budu zadovoljni i poljoprivredni proizvođači i sa druge strane potrošači.

„A i da trgovci odnosno izvoznici mogu to da izvezu iz jednog prostog razloga – jer mi mnogo više imamo nego što je to nama potrebno“, navodi Nedimović.

Upitan da li građani treba da brinu da li će imati dovoljno mleka, odgovara da ga ima dovoljno, čak, kako kaže, i za izveze.

Poručuje i da je celi državni vrh, na čelu sa predsednikom Vučićem uključen u rešavanju svih problea i eventualnih izazova koji se mogu pojaviti u sektoru hrane

Povezano