Goran Đaković: Ponovo smo oborili rekord što se tiče izvoza voća

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je za RTS da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća – 824,1 milion evra prošle godine. Od malina zaradimo 300 miliona evra. Srbija ima dovoljno pšenice za sopstvene potrebe i za izvoz, do februara smo izvezli oko 700.000 tona pšenice i kukuruza, ističe Đaković.

Srbija je prošle godine izvezla voća u vrednosti od preko 800 miliona evra, što je praktično četvrtina od ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda.
Na tako dobar bilans uticala i cena voća. Tu su posebno bili zadovoljno posle dužeg vremena – malinari.

Agroanalitičar i urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da podaci kažu da ne bi trebalo da brinemo, prema onome za prvi kvartal – ponovo smo oborili rekord što se tiče izvoza voća – 824,1 milion evra je bio prošle godine, ove godine imamo rast za prvi kvartal 24 odsto, za četvrtinu više.

„Prošle godine tačno 206 miliona evra u ovo vreme smo zaradili, ove godine 256 miliona evra, dakle, 50 miliona evra više nego prošlogodišnji rekord“, rekao je Đaković.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda je u poslednjih nekoliko godina rekorder, svake godine imamo sve bolji i bolji rezultat, dobro je vođena agrarna politika.

„Ministar Nedinović je već pet i po godina u ovom resoru, značajno više novca je uloženo u poljoprivrednu proizvodnju. Kada više ulažete, više osavremenjujete proizvodnju. Zasadi jabuke više ne izgledaju kao nekada“, podvukao je Đaković.

Đaković navodi da je sada sve savremenije i uređenije, Ministarstvo poljoprivrede daje 50 odsto novca za svaki novi zasad, bilo da je u pitanju, malina, jabuka, šljiva, kruška, kajsija.

Jabuka se količinski najviše izvozi, a malina najviše novca donosi, čak i više u odnosu na jabuku, napominje Đaković.

Naredna po novcu i po količini je kupina, pa višnja. Od malina zaradimo 300 miliona evra, kaže Đaković.

Izvoz i ratno stanje
„Sve je kao što je bilo sem Ruske Federacije, tražnja je dobra, naši ljudi idu na sajmove, ugovaraju se novi poslovi, nova tržišta su Egipat, Indija, Inodnezija – naročito se to odnosi na jabuku“, rekao je Đaković odgovarajućina pitanje kakvo je sada stanje.

Došlo je do malih izmena zbog ratnog stanja, jedan deo ide na Belorusiju, drugi na Estoniju, nađeni su načini da se roba transportuje u Rusiju koja nam je značajan faktor, naročito kada je u pitanju jabuka i jagoda, dodaje Đaković.

Jagoda atraktivna i za proizvođače i za izvoz
Đaković kaže da je jagoda izuzetno ataktivna i izazovna za proizvodnju, jer treba dosta znanja. Gornja Vranjska je poznat kraj po proizvodnji jagoda.

„Ono što bi oni trebalo da čuju od mene je da je cena u Šumadiji 400 dinara, do pre tri dana je bila 500 dinara, tako da bi trebalo da se bolje organizuju i ne dozvole da crna naglo pada“, kaže on.

Napominje da je to korektna cena, pogotovo od 500 dinara što je bilo na početku berbe, to je cena kakva bi trebalo da bude.

„Kao što smo spremni da platimo neke skupe mobilne telefone, i da ulažemo u svoj izgled, tako treba da platimo i rad poljoprivrednih proizvođača“, kaže Đaković.

Naši klimatski uticaji su mnogo povoljniji za jagode i one su kvalitetnije od grčkih, napomenuo je on.

Nemaci najviše vole da konzumiraju naše jagode
Nemci su ti, kako kaže, koji najviše vole da konzumiraju naše jagode, naše voće generalno. Tu su Belgija i Francuska.

Ne bi ovakve proizvodnje bilo da nema dovoljno mineralnih đubriva i prihrane.

„Moramo da pripremimo setvu i za jesen i da nađubrimo useve koji su trenutno na njivama. Ako nemate mineralnih đubriva, nećete imati dobre prinose, samim tim nećete imati dobre rezultate u proizvodnji“, rekao je Đaković.

„Pre 20 godina kada sam počeo da se bavim poljoprivrednom – to je bila tema malo pre vremenske prognoze, danas je tema broj jedan u svim medijima, o tome se priča“, rekao je Đaković.

Žitarice i kvote
Đaković kaže da imamo dovoljno pšenice za sopstvene potrebe i za izvoz, do februara smo izvezli oko 700.000 tona pšenice i kukuruza.

„Imamo dovoljno i na zalihama, odlično je stanje svih useva, što se tiče sadašnje setve, kukuruz je već nikao. Odgovarala bi nam kiša. Mi smo pretežni izvoznik hrane, sa pet milijardi dolara koliko smo prošle godine izvozli, oborili smo rekord“, zaključio je Đaković.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

20.06.2024.

Raspisivanja konkursa za dodelu podsticajnih sredstava

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca