Kragujevac je ovog vikenda bio domaćin ”Dana ovčarstva Srbije”

Foto: Ruralni razvoj
Foto: Ruralni razvoj

Udruživanje poljoprivrednih proizvođača od presudnog je značaja za obezbeđivanje sigurnog tržišta i uspešan plasman proizvoda, smatraju predstavnici državnih, naučnih i obrazovnih ustanova koje se bave ovom problematikom.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da je država spremna da pomogne, ali to nije moguće ukoliko se poljoprivrednici ne udruže.

Kragujevac je ovog vikenda bio domaćin ”Dana ovčarstva Srbije”. Jednodnevnu manifestaciju na ”Šumadija sajmu” organizovalo je Udruženje odgajivača ovaca Srbije u cilju promocije ovčarstva i svega što prati ovu stočarsku granu.

Prilikom susreta odgajivača i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razgovaralo se o potrebama i problemima stočara i spremnosti države da pomogne.

Iako je Udruženje odgajivača ovaca Srbije pokrenulo akciju pod nazivom ”Jagnje za spas srpskog ovčarstva” u cilju izgradnje klanice u vlasništvu članova ovog udruženja i obezbeđivanja sigurnog tržišta, ova ideja nije našla na zadovoljavajući odziv odgajivača.

Manifestaciji su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, naučnih i obrazovnih ustanova i Zadružnog saveza Srbije.

Zajednička ocena svih učesnika je da udruživanje poljoprivrednih proizvođača predstavlja ključ njihovog uspešnog nastupa na tržištu.

U okviru ”Dana ovčarstva Srbije” organizovane su izložbe ovaca, ovčijih sireva i suhomesnatih proizvoda od ovčijeg mesa i takmičenja u mašinskom šišanju ovaca, pripremi čobanskog gulaša, jagnjećeg pečenja i gurmansih jela od jagnjećeg mesa.

Povezano