Veliko interesovanje za brašno iz Srbije

Interesovanje za kupovinu brašna iz Srbije je veliko, a zahteve za kupovinu izvoznici su nedavno dobili iz Nemačke, Češke i Slovenije, što se godinama nije dogodilo

”Naše tržište je do sada bilo regionalno, a u poslednjih pet šest godina izvoz brašna je prepolovljen. Dobro je to što se sada otvaraju nove mogućnosti i to je važno za naš sektor koji je poslednjih meseci zbog ograničavanja cena i izvoza trpeo gubitke”, rekao je za Politiku Zdravko Šajatović, predsednik poslovnog udruženja mlinara i proizvođača testenina Žitounija.

Prema poslednjim podacima američkog ministarstva poljoprivrede, svetska potrošnja pšenice je već drugu godinu veća od proizvodnje.

Cene rastu ne samo zbog inflacije već i zbog poremećaja ponude i tražnje ali i iz straha. Zato se očekuje da će sada svi povećavati zalihe, a naročito države koje uvoze pšenicu, kaže Šajatović. Napominje da od 280 miliona tona tekućih svetskih zaliha pšenice, samo Kina ima polovinu. Ona s tim količinama pokriva svoju godišnju potrošnju.

”Poremećaji su ogromni. Evropa koja je u zbiru svih država neto izvoznik ima pšenice za svega mesec dana. I te države će iz straha morati da menjaju svoje politike. Zato se sada Nemačka i Češka javljaju da kupuju u Srbiji, a nikada to nisu radile. Ili Slovenija, koja nije nabavljala brašno od nas još od raspada Jugoslavije”, naglašava Šajatović.

Prema njegovim rečima, u maju će ostati uvećane kvote od 23.000 tona, a postoji obećanje da bi od juna trebalo da krene izvoz brašna bez ograničenja. Potvrdio je da, od pre dva dana, izvoz iz Srbije po utvrđenim kvotama, teče nesmetano, i da je svima koji su podneli zahteve odobren izvoz brašna.

Postoje i naznake da bi mlinarskom sektoru mogla da bude nadoknađena i razlika između tržišne i umanjene, ograničene cene brašna na osnovu uredbe za februar, mart i april ove godine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.09.2023.

Srbija povećala izvoz brašna u EU

02.09.2023.

Sajam šljiva u Osečini

02.09.2023.

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede: Srbiji nije zabranjen izvoz voća u EU

27.08.2023.

Pekari dobijaju brašno iz Robnih rezervi

15.06.2023.

Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

11.05.2023.

JOŠ 109 KUĆA SA OKUĆNICOM ZA MLADE U SELIMA SRBIJE

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca