Gde se najviše izvozi naše voće

Ilustracija: maline. foto: Domačinska kuća
Ilustracija: maline. foto: Domačinska kuća

Izvoz svežih jagoda za Rusku Federaciju ide sada nesmetano. Postoje tri puta i naši veliki izvoznici bez problema stižu do ovog tržišta. Ide se preko Belorusije, Estonije i Turske. Uz Rusiju, sveže jagode plasiramo i u EU. Osim svežih jagoda i jabuka, najviše voća nam ipak završi u Evropskoj uniji. Tako Holandija uzima najveće količine naših svežih borovnica.

Smrznuta kupina je po vrednosti izvoza od 86 miliona evra na trećem mestu, odmah iza maline i jabuke – objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kada je reč o srpskoj šljivi, u 2021. godini smo izvezli 29,7 tona, u vrednosti od skoro 30 miliona evra. I ovo voće je najtraženije u EU, a onda u zemljama CEFTA. Kupuju ga Bosna i Hercegovina, Nemačka, Austrija i Hrvatska.

Tokom  2021. godine uvezeno je skoro 294 hiljade tona voća, u vrednosti od skoro 266,8 miliona evra, što je za sedam odsto više u odnosu na vrednost uvoza u 2020. godini. U periodu januar-april 2022. godine uvezeno je voća u vrednosti od 94,3 miliona evra.

Najviše uvozimo citruse, a vrednost ove nabavke bila je 77,5 miliona evra, što je smanjenje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Pomorandže su koštale 25,7, limun 22, a mandarine 25,3 miliona evra. Banane su uvezene u iznosu od skoro 58 miliona evra, što je za šest procenata više.

Povezano