U subotu počinje najveća smotra agrara

Poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 21. do 27. maja, danas je najavljen na Novosadskom sajmu. Okupio je 1.100 izlagača iz Srbije i još 21 države. Nastupaju pojedinačno, ali i u kolektivnim posetama kojih će biti devet.

– U odnosu na 2019. se nalazimo na 75 odsto tog Sajma. Zemlja partner nam je Mađarska  koja je, na naše veliko zadovoljstvo, prepoznala značaj najveće agrarne priredbe u ovom delu Evrope i podržala nas kao Zemlja partner. Podsetiću vas, 2010. je bila prva Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. – Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije videćete na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice Udruženja kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Najskuplji eksponat biće na štandu kompanije ITN Group – u pitanju je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680 čija je vrednost 450.000 evra. Nova na Sajmu biće i specijalna izložba – u Hali 3, biće izloženi eksponati iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica . Na postavci pod nazivom „Na korak do veka“, moći će da se vidi sve – od motike do poljoprivrednih mašina. To je deo projekta, koji će kao edukativno-istorijski sadržaj usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini, ali i podsetnik na jubileje koje će Novosadski sajam obeležiti sledeće godine. U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma, posetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju  goveda, konja i ovaca.

U sredu,  25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjičkog centra „Novosadski sajam“, a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, 26. maj je Dan stočara i dan svečanog uručenja priznanja uz defile nagrađenih grla stoke. Istog dana, 26. maja je i Fijakerijada, naglasio je Cvetković i napomenuo da najteži bik ovog Sajma – Veliša, dolazi iz Poljoprivrednog gazdinstva Braća Jeremić, simentalske je rase, star gotovo četiri godine.- Mađarska je vodeća zemlja u Evropi kada je reč o poljoprivredi i Srbija je za nas važan regionalni partner,  s kojom beležimo rast trgovinskih odnosa pa u Novi Sad dolazi najviša politička delegacija predvođena premijerom Orbanom, rekao je Dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji.

 

Mađarska će se predstaviti na tri lokacije. U Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe. Iskoristiće priliku i pored privrede predstaviti kulturno-istorijske vrednosti Mađarske i gastronomiju kroz degustacije specijalitet mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će upriličiti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B susretima, između ostalog je najavio dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji.

 Da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i ove godine pokrovitelj najveće nacionalne izložbe stoke sa Izložbom genetskih potencijala potvrdio je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo je godinama unazad pokrovitelj i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva, koje je okupilo Ministarstvo.

Fokus Generalnog sponzora 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma, GLOBOS osiguranja, biće na osiguranju useva i plodova. Svakako će priliku iskoristiti i da predstave i druge proizvode i usluge. – Mi ćemo biti u Hali „Master“, u centralnom delu. Spremili smo specijalnu i kvalitetnu ponudu, a pritom ne mislim na osiguranje poljoprivrede već i sva druga neživotna osiguranja, rekao je Siniša Pratljačić, predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja. – Pored toga, naš većinski vlasnik Britiš motors će prikazati Rendž rover koji je targetiran za poljoprivrednike, farmere, vinare, jer odgovara njihovim potrebama, istakao je Pratljačić.

Podrška Novosadskom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner Poljoprivrednog sajma. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili za mala i srednja poljoprivredna dobra. – Sajamska manifestacija je dobra prilika da predstavimo neke naše nove proizvode i sve ono što smo pripremili za poljoprivrednike, ali svakako i dobra prilika da u direktnoj komunikaciji sa našim klijentima vidimo njihove potrebe i prepoznamo i potvrdimo rezultate našeg rada, rekao je Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica. – Ove godine pored tradicionalnog štanda u Hali „Master“, Banka Poštanska štedionica će biti prisutna i na otvorenom delu Sajma sa mobilnom ekspoziturom koja ima funkcionalnost svake naše ekspoziture, a daje mogućnost da stignemo do najudaljenijih krajeva naše zemlje – dodao je Čortan.

Kompanija Al Dahra je i ovoga puta Zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.  – Al Dahra posluje u više od 40 država. U Srbiji je Al Dahra prepoznala dobru priliku za investiciju i kupila tadašnji kombinat PKB, rekao je Predrag Klepić, direktor Sektora biljne proizvodnje Al Dahre. – Investicioni ciklus se u Al Dahri svake godine zanavlja. U planu nam je da u naredne četiri godine investiramo u sisteme za navodnjavanje i drenažne sisteme. Pored nekih standardnih kultura krenuli smo u ozbiljne promene – da počnemo da gajimo lekovito bilje, industrijsku konoplju i još neko bilje koje će sigurno imati budućnost na ovim terenima, dodao je Klepić.

 

– Sajam je najbitnija manifestacija za nas mehanizatore i to je mesto na kojem se mi sastajemo sa našim poljoprivrednicima, razmenjujemo iskustva, rekao je Aleksandar Švonja, zamenik generalnog direktora kompanije Agropanonka.  – Mi smo dugi niz godina Darodavci u Poklon-igri za posetioce i do sada smo poklonili 26 traktora. Ove godine smo u martu proslavili 30 godina kompanije. Stoga smo doneli odluku da poklonimo dve mašine – traktor Belarus 82.1 i rasipač mineralnih đubriva HMS od 1000 litara, dodao je Švonja. – Naša kompanije će tradicionalno izlagati na dva štanda. Pripremili smo oko 200 traktora koje ćemo imati spremne za isporuku „dan za dan“, a od noviteta ćemo predstaviti  traktor sa auto-pilot navigacijom i nove mašine, koje nismo imali ranije – turske firme Agrional sa kojom smo sklopili ugovor, istakao je Švonja.

Kompanija MBV ove godine je za Poklon-igru pripremila dva vredna poklona – Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona. – Potrudili smo se da pokloni budu u „ful opremi“, a pozivam sve da dođu na Novosadski sajam gde izlažu uglavnom svi koji nešto znače u segmentu priključnih i osnovnih mašina u poljoprivredi, da se upoznaju sa novitetima, da se uvere u kvalitet, da se „iscenjkaju“ oko popusta ako je to moguće i što je najbitnije da sada ugovore mašine, jer se borimo sa rokovima isporuke, rekao je Blagoje Milinković generalni direktor kompanije MBV. – Mi ćemo na našem štandu predstaviti 46 eksponata, izlažemo i neke novitete, imamo i akcije te vas očekujemo tamo, dodao je Milinković.

Traktor JOHN DEERE 5045D ove godine poklanja kompanija KITE DOO, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, koja na štand postavlja i premijere i novitete. – Svim posetiocima, kupcima i onima koji su došli da se zabave, pokazaćemo da precizna tehnologija nije bauk i da se može naučiti. Ponudićemo traktore i kombajne, prskalice, balirke i opremu za održavanje travnatih terena. Što se tiče cena, trudimo se da one budu pristupačne, rekao mr Đorđe Mišković, izvršni direktor KITE DOO Darodavca u Poklon-igri. – Precizna poljoprivreda ide sa odeljenjem agronomije gde je naš zajednički zadatak da ponudimo zaokružena rešenja, istakao je Mišković.

 

Cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane. Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Za penzionere, kolektivne posete, đaka i studenata i decu od 7 do 12 godina ulaznica je 300 dinara. Porodični dan je u sredu, 25. maja. Tada cela porodica sa decom do 14 godina, može da poseti Sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.

Radno vreme Sajma je od 9 do 19 časova.

Svečano otvaranje je planirano za subotu, 21. maj, sa početkom u 11 časova.

 

Napomena:

U subotu, 21. maja, Aula Novosadskog sajma će zbog Svečanog otvaranja biti zatvorena za prodaju ulaznica do 13 časova. Do tada posetioci mogu da koriste Teretni ulaz I i Teretni ulaz II iz ulice Branka Bajića i Ulaz između Hale 8 i Hale 9, u ulici Novosadskog sajma.

 

Povezano