Vedrana Ilić: Organska proizvodnja u porastu

MISLIM NA NAS – kupujem organsko“  je promotivna kampanja osmišljena sa ciljem da se potrošačima približe vrednosti organskih domaćih proizvoda, i da se proizvođači upoznaju sa svojim potrošačima i kupcima. Tokom trajanja kampanje domaćoj javnosti će se predstaviti samo neki od naših proizvođača, koji će predstaviti delić svoje svakodnevnice i specifičnosti organske proizvodnje.
Organska proizvodnja  već godinama beleži stabilan rast i pretenduje da postane dominantan način poljoprivredne i prehrambene prozivodnje u Evropi, ali i širom svetan istakla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede na današnjoj konferenciji „Mislim na nas kupujem organsko“.
“ U Srbiji ona takođe predstavlja  jedan od najperspektivnijih sektora proizvodnje hrane i prepoznavši to MPŠV je u prethodnim godinama kreiralo niz  mera podrške organskoj proizvodnji koje utiču na stvaranje stimulativnog ambijenta  za njen intezivniji razvoj. Ove mere se odnose na instutucionalni i zakonodavni okvir, kao i na subvencije koje su značajno veće, kako za  organsku biljnu tako i za stočarsku u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, a organski proizvođači su značajno  podržani i u troškovima za sertifikaciju. i dostizanje ostalih standarda u proizvodnji, istakla je pomoćnica i dodala:
„U   prethodnh pet  godina su podsticaji za organsku biljnu proizvodnju povećani 5 puta, dostigavši u ovoj godini  iznos od 28.000 din/ha, a godišnji budžet 380 miliona dinara.
Domaći propisi se  redovno usklađuju sa zakonodavstvom EU, i do sledeće godine će biti donet novi zakon koji će biti uskladjen sa novom regulativom EU čija je primena počela od 2022.godine.
Sve ove mere su doprinele tome  da su se za prethodnih 5 godina površine  koje su uključene u organsku proizvodnju  i broj organskih proizvođača  udvostručile.
 Srpski organski proizvodi se izvoze širom sveta, mada su države EU naši najvažniji partneri u ovom segmentu izvoza u kome beležimo značajan trend u poslednjij deceniji, a za  samo poslednje dve godine izvoz organskih proizvoda je povećan za skoro 95% dostigavši oko 58 miliona evra.
Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca