Branislav Nedimović: Svest se promenila u Srbiji u pogledu organske hrane

– Čudno je vreme za priču o poljoprivrednoj proizvodnji i hrani. Vidite šta se sve dešava. Ko bi pomislio da za sve ljude ovog sveta hrana može biti problem danas. Ali, nek oni teraju svoje priče, mi ćemo svoje.

„Zahvaljujem se ljudima koji su mi otvorili oči pre šest  godina. Sećam se tog prvog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. Tada sam shvatio da to što mi radimo u tom trenutku je dobro, ali nikako da se desi da izvezemo nešto veliko. Tada smo imali izvoz od 3,7 miliona dolara, a danas je on 18 ili 19 puta veći. Sad je več 57,3 miliona dolara. Mislim da je upravo to metafora promena koje su se desile u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. A da ne govorimo o površinama koje su se višestruko povećale. Ali postoji jedna druga stvar koja je mnogo značajnija. To je ta svest koja se jednostavno promenila u Srbiji, gde više nije samo poljoprivredna konvencionalna proizvodnja, nego je organska postala zastupljena, između ostalog, i zbog veće isplativosti, istako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na skupu koje je organizovala NLB Komercijalna banka, i dodao:

„Trudili smo se prethodnih godina da promenimo , koliko god je to bilo moguće, a da ne narušimo pravila koja važe u zemljama kupaca. Naši najbolji kupci u ovom trenutku su Nemačka, SAD, Kanada, Francuska… – to je kao Premijer liga. Morate se uvek prilagodjavati gospodinu kupcu. Ako ne ispunimo njihove standarde, džaba čitava priča. Kupac mora da bude zaodovoljan, a svi mi u lancu moramo da mu se prilagodimo, koliko je god to moguće.

Priča o budžetu, koju je pomenula poštovana Ivana, to su činjenice. To je samo jedan od stimulansa koji mi možemo dati, kako bi ljudi prešli iz konvencionalne u organsku poljoprivredu. I sami znate da je najveći trošak, u stvari, u tom međuperiodu, kada prelaziš iz jedne vrste poljoprivredne proizvodnje u drugu, iz jednog načina funkcionisanja u drugi. A ako igde postoji prostor za to, to je srpsko voćarstvo, naročito zapadne Srbije i mi ćemo dati sve od sebe da budžetima, koji su ispred nas, to još više afirmišemo, a koliko čujem pojavljuju se sad i veliki igrači. Veliki igrači, koji su u sektoru žitarica, žele da organsku poljoprivrednu prozvodnju uspostave kako treba i da je razviju. U svakoj priči, te velike kompanije , veliki igrači, oni su kao nosači aviona, oni ponesu sve sa sobom i mogu da otvore neke nove prostore, nove vidike, koje do sada nismo imali.

„Želim da se zahvalim NLB Komercijalnoj banci zato štoje prepoznala značaj organske poljoprivredne proizvodnje. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u ocenjivanju ovoga (nadam se da ćemo kad siđemo na štand imati prilike da uručimo ove grantove za ove poljoprivredne proizvođače). Ima i jedna stvar koju sam video, pripremajući se za ovaj današnji  skup – od 5 – 3 ili 4 je vezano za preradu, reč je o klasičnoj preradi ili o pakovanju. To je suština. Danas možete da imate kakav god hoćete proizvod, ali ako nije upakovan kako hoće gospodin kupac, a ovaj naš gospodin kupac se nalazi na prostorima koji imaju jako visoke zahteve, džaba onda svaka priča.

Završiću sa osvrtom na boravak u Švedskoj 2019. godine, pre korone. Kada sam razgovarao sa ljudima iz Švedske agencije za hranu iz njihovog Ministarstva poljoprivrede, ništa me nisu pitali osim o organskoj poljoprivredi. Jer, oni teže ka tome da kompletno imaju sistem koji uspostavljaju u skladu sa sertifikovanom proizvodnjom, da imaju sve proizvode, koliko god je to moguće. Tada sam znao u kom pravcu ćemo i mi ići. Tada, naravno, nisam znao da će se sve ovo dešavati sa Ukrajinom i Rusijom, tj. nisam mogao ni da pretpostavim da ćemo se baviti nekim stvarima koje smo mislili da smo apsolvirali pre 20, 30 i 50 godina. U svakom slučaju, dokle god imamo dobru naplatu, mi ćemo se potruditi da mi to dobro organizujemo i da imaju dobru robu iz Srbije. Na kraju krajeva, zašto bismo mi prodavali jeftinu robu, kada možemo i skupu robu. Hvala vam zbog toga što vi svi ovde radite na tome i afirmišete organsku poljoprivrednu proizvodnju. Mi ćemo iz našeg ugla dati doprinos koliko god možemo.

Povezano