Šta je to novo u malinarstvu

Ilustracija: Zasad maline u Raški
Ilustracija: Zasad maline u Raški

U poslednjih tri decenije površine pod malina u svetu su se udvostručile.Svetska proizvodnja maline iznosi oko 870.000 tona, a Rusija je vodeći proizvođač koji pokriva 20% svetske proizvodnje. Potom slede SAD, Meksiko, Srbija i Poljska.
Prema zvaničnim podacima u Srbiji je pod malinom registrovana površina od 25. 000 hektara. Prinos na nivou zemlje u 2021. godini iznosio je, prema preliminarnim podacima RZS 110.589 tona, a od izvoza ovog voća zaradili smo 300 miliona evra.
Međutim, malo je poznato da najveći maline na globalnom nivou završi u prerađivačkoj industriji i to za proizvodnju sokova, džemova, raznih vrsta namaza, sirupa i slično. Tek oko 30 procenata čini konzumna malina, jer su kupci postali izbirljivi i traže da voće bude sveže, čvrsto i nepromenjenog ukusa što malinu čini jednom od težih vrsta voća za transport posebno u prekookenaske zemlje.
Nove sorte
Poslednje dve ipo godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa, naglo je skočila potražnja za malinom, pa su naučnici na američkim poljoprivrednim institutima sproveli brojna istraživanja sa sortama, ali i načinom uzgoja ovog voća. Ali krenimo redom.
Uzgoj maline u plastenicima i zaštićenim prostorima uzeo je zamaha i u Srbiji poslednjih nekoliko godina. Na ovaj način malina je zaštićena od vremenskih neprilika kao što su kasni mrazevi ili grad, a sezona berbe se produžava do kasne jeseni. Ključni elementi ovakvog intenzivnog načina uzgoja zahteva visoko kvalitetan sadni materijal.
Američki naučnici otišli su korak i napravili četiri nove sorte malina koje su otpornije na hladnoću, imaju odličan kvalitet ploda i visoke prinose sa produženim periodom berbe.
Skye sorta je dvoredni tip maline koja daje velike prinose i dve berbe u kasno proleće i ranu jesen. U pitanju je sorta namenjena prvenstveno za industrijsku upotrebu. Kvalitet, veličina i ukus ploda je odličan, a produžen je i rok trajanja ove maline. Ne smeta joj hladnoća pa se može uzgajati u različitim klimatskim uslovima, posebno je pogodna za planinska područja.

Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević

Lewis ili Bonnie Lewis, je rana sorta koja se odlično slaže sa malinom tipa Skaj pa mogu zajedno da se sade. Ima rani period sazrevanja u odnosu na druge kategorije malina, plodovi su krupni, izuzetni ukusni i imaju duži rok trajanja. Poželjno je dvostrukom orezivanje kako bi se biljka podmladila i dala bolje prinose.
Glen Mor je još jedna sorta prilagođena težim uslovima, pre svega kada je u pitanju klima. Odlično podnosi hladnoću, vitka je i fleksibilna, pa jak vetar ne može da je ošteti. Ovo je prva sorta malina koja je bez dodavanja genetskih i GMO markera otporna na trulež korena. Ima odličan kvalitet ploda, uključujući veličinu, boju, oblik i produženi rok svežine.
Glen Carron je četvrta sorta maline koja je, sudeći po proceni konzumenata, na samom vrhu po ukusu i slatkoći ploda. Takođe, dobro podnosi hladniju klimu, a dozreva početkom leta i ima izuzetno dobar prinos po stabljici ovog voća.

 

Povezano