Jagodica Španović

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, upoznali smo Milicu Španović, mladu domaciću koja se bavi preradom voća.

– Suprug i ja bavimo se preradom voća, pravimo voćne namaze, imamo standardne ukuse a imamo i specijal „Španović“. Na Facebook-stranici se zovemo „Jagodica Španović“, tako se predstavljamo i prezentujemo na bazarima i drugim festivalima. Suprug pravi i suhomesnate proizvode, ali smo najpoznatiji u Novom Sadu i Beogradu na bazarima po svežim domaćim   kobasicama, koje na licu mesta pečemo i pravimo domaći srpski hot-dog – rekla nam je, na početku razgovora, gospođa Španović.

– Koliko godina se već bavite ovim poslom, i kako ste došli na ideju za ovaj posao?

– Suprug i ja živimo u zajednici u Novom Sadu, u Sajlovu. U nasledstvu našem je da mi sve ovo sami pravimo, za našu porodicu, da pravimo zimnicu. Naša zajednička ideja je bila da sve ovo što pravimo, pravimo bez konzervansa, aditiva, da pravimo i za naše prijatelje. Ljudi koji su dolazili kod nas u goste, oduševljavali su se ukusima naših proizvoda i hteli su da ih kupuju. Zaednička misao i želja bila nam je da se mi u nekoj daljoj budućnosti  bavimo time, iako i dalje pored toga radimo.

Počeli smo prošle godine u junu, sa prvim našim namazom od jagode, i otud ime „Jagodica Španović“.

– Kako pravite te voćne namaze, gde nabavljate voće?

– Isključivo se snabdevamo voćem od naših prijatelja, tako da radimo naturalnu razmenu, da tako kažem. Naravno, sve je provereno.  Zašto voće? Zato što ne sadrži puno šećera. Šećer jeste prirodni konzervans, daje gustinu, tu suvu materiju gde se ono deklariše da li je džem,  marmelada, namaz itd. Mi smo se odlučili da to bude namaz sa smanjenim procentom šećera i da bude zdravije, da nema te ukuvanosti i gubitka hranljivih materija voća.

– Koja su pakovanja?

– Mi pravimo manja pakovanja, baš zato što je manje šećera i zato što je pasterizovano. To su pakovanja od 320 i 220 ml. Imamo namaze sa šećerom i bez šećera, imamo i sa   stevijom, prilagođeno dijabetičarima i ljudima koji ne smeju da konzumiraju šećer.

 

– Koje su cene?

– Od 300 do 350 dinara su cene voćnih namaza. Što se tiče suhomesnatih proizvoda,  mi jesmo u kategoriji skupih, ali moraju biti jer se isključivo rade bez aditiva, bez   … soli, ne radimo to brzo sušenje, brzo paljenje, da to bude brzo gotovo. Naša slanina mora da se suši 60-90 dana, naš kulen Kata mora da se suši 5 meseci, naš kulen Štap mora da se suši 2-3 meseca, tako da sve to utiče na cenu proizvoda.

– Gde prodajete vaše proizvode?

– Isključivo proizvode plasiramo putem bazara, gde se prezentuju mali proizvođači. Juče smo bili na Bajloni pijaci u Beogradu – „Beogradske tržnice“… Svuda gde se pojavimo, ljudi jako lepo reaguju i dopadaju im se naši proizvodi.

 

Povezano