Ove mašine su privukle veliku pažnju na Sajmu poljoprivrede

Na 20 kilometara od Novog Bečaja sa jedne i 17 kilometara od Kikinde sa druge strane, u Novom Miloševu, nalazise se muzej Žeravica. Danas je to registrovana Ustnova kulture.

Sve je počelo krajem sedamdesetih prošlog veka od ideje Milovoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Sasvim slučajno je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako na neki način spase nestajanja sa ovih prostora.

Na oko 400 kvadratnih metara u Hali 3 Novosadskog sajma izloženo je više od 30 mašina, alatki, oruđa i svedočanstva starih zanata koja govore o istoriji bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, a deo su stalne postavke muzeja u Kulpinu.

Posetioci Međunarodnog poljoprivrednog sajma mogu da vide i izložbu o istoriji gajenja kukuruza, a od velikih eksponata, pored ostalih, i zaprežni drveno-metalni plug, proizveden početkom 20. veka.

Već prvog dana veliku pažnju posetilaca privukla je parna mašina iz 1929. godine, koja je, naravno, ispravna – ističe osnivač i vlasnik muzeja Čedomir Žeravica. – Izložili smo i jugoslovenski traktor, proizveden u Rakovici šezdesetih godina prošlog veka. Kada smo birali šta ćemo predstaviti na Novosadskom sajmu odlučili smo se i za tih godina najveći proizveden traktor DUTRA, i nismo pogrešili. Svi koji su prošli pored tog plavog traktora, zastali su da se slikaju.

Mnogi izloženi eksponati stari su i više od jednog veka i dobar su podsetnik da se u razvoj poljoprivredne mehanizacije uvek ulagalo. Potvrda su da spoj nauke, novih saznanja, ali i iskustva onih koji su radili na njivama daje dobar rezultat čiji je cilj da uvek težak posao bude lakši i bezbedniji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

05.04.2024.

Najveća smotra agrara

26.01.2024.

EU – PARTNER POLJOPRIVREDNOG SAJMA

26.01.2024.

Novosadski sajam nastavlja saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam

24.11.2023.

NOVOSADSKI SAJAM I NURDOR POTPISALI PROTOKOL O DONACIJI

22.11.2023.

Posetioce na ovom Sajmu očekuju sadržajni nastupi sajamski popusti last minute aranžmani

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca