Uspešno održan Dan voćara na Poljoprivrednom sajmu

Julka Toskić
Julka Toskić
Treći po redu Dan voćara i vinogradra, održan je na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, 25. maja. Skup su zajednički oragnizovali – Privredna komora Vojvodine, novosadski Poljoprivredni fakultet, Zadružni savez Vojvodine, Savez vinara i vinogradra Srbije. Medijski pokrovitelj skupa bila je Radio televizija Vojvodine, a medijski partneri „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD I  „Dobro jutro – Dnevnik“ AD.
– Srbija je lider u voćarskoj proizvodnji i  u vinogradrskoj, ali i u udruživanju, zahvaljujući primeni novih tehnologija koje su prilagodjene klimatskim promenama i znanju koje se stice na ovakvim skupovima, istakao je dr Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Podsetio je da je u 2021. godini vrednost ostvarenog izvoza bila  oko 800 miliona dolara. Takodje. proizvodnja voća od 2002 je povećana za oko dva  i po puta. Odnosno tada smo proizvodili 600.000 t, a danas 1.500.000 t i još uvek nisu dovoljno iskorišćeni naši agroekološki uslovi. Za napredak voćarstva presudni su znanje, uvodjenje savremenih tehnologija prilagođenih klimatskim promenama kao i udruživanje proizvodjača, sto voćarsku proizvodnju podiže na jedan viši nivo.
Uzor treba da nam budu uspešne zemlje u okruženju, a medju njima svakako je Italija.
Venanzio Franncescutti, predsednik kooperative „Confcooperative FedagriPesca Venezia Giulia“, obraćajući se istakao je da iz regije odakle dolazi 20 odsto ukupne proizvodnje se odvija na bazi kooperativa, a 50 odsto ukupne proizvodnje voća,  povrća i vina se odvija u okviru zadružnog sektora. Uspeli su da ostvare visok nivo organizovanja u agraru. Dobra strana je što proizvidjači ne treba da razmišljaju o tržištu i plasmanu već samo o proizvodnji. To znači da ne treba da se opterećuju s logistikom i drugim elementima uspešne proizvodnje,  već samo treba da proizvode, a put do tržišta obezbedjuje im kooperativa.
Master Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, podsetila je da poslednjih godina kada je u porastu intenzivna proizvodnja, a posebno u povrtarstvu i voćarstvu,  sve više se ukazuje   na potrebu udruživanja proizvodjača koji se bave ovom proizvodnjama. Višestruko je korisno, a prednost se ogleda i u  zajedničkom marketing proizvoda odnosno njihovoj  finalizaciji na tržištu. Što umnogome može da poveća dohodak u poljoprivredi.
Krize na tržištu se neminovne. Da bi se ublažili njihovi negativni efekti da ne stignu do proizvodjača važnu ulogu ima država i državni organi.
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, istakao je da ova kuća radi na otvaranju novih tržišta kako bi se olakšao plasman našim proizvođačima.
– Ne smemo dozvoliti da ostanemo bez kvalitetnih tržišta. Počeli smo pregovore sa Egiptom, Marokom, Tunisom, kako bi  skinuli carine u arapskim zemljama koji su veliki potrošači voća, pogotovo jabuka, ukazao je Vučurević.
Takodje je napomenuo da kada je reč o evropskim zemljama  i našim susedima primer je Madjarska koja nam je veliki partner. S ovom zemljom ostvaren je promet od 2,5 milijarde dinara i  zabeležen  rast od 30 odsto. Nažalost u Mađarskoj se ne koriste naše jabuke, oni su samo uvoznici.
– Tokom održavanja Sajma održan je i Forum uz učešće preko 120 kompanija, uspostavljen je kontakt medju njima. Očekuje se da će se Madjarska kao evropska zemlja, a takodje i Češka pojaviti kao budući  kupci našeg voća, saopštio je Vučurević.
Voćarstvo ima šansu,ali i puno izazova.  Uspeh ove grane je i zasnovan na prilagodjavanju novim tehnologijama i inovativnosti kako bi se obezbedio kvalitet i bolji plasman proizvoda na tržištu. Ne treba zaboraviti da je za voćare najvažnije da prodaju svoje voće i zato treba otvarati nova tržišta.

Povezano