Suočeni smo sa sve većim izborom namirnica na tržištu, ali kada treba da se okrenemo zdravoj hrani, ipak pozovemo nekoga ko živi na selu za koga provereno znamo kako je proizvod od zemlje došao do naših tanjira.
Sve veći broj ljudi se trudi da kupuje organske namirnice kako bi bili sigurni da je hrana koju jedu bez pesticida.
Često među svakodnevnim obrocima zaboravljamo činjenicu da odlukom o konzumiranju organske hrane, ne biramo samo zdravlje za naš organizam, već biramo da budemo deo boljeg eko sistema. Biramo prirodu.
Organska proizvodnja utiče na smanjenje zagađenosti našeg okruženja, od vode i biljaka pa do životinja i ljudi koji žive blizu farmi. Srbija je visoko rangirana po broju nekontrolisanih pesticida, a statistike ukazuju da čak 70% hrane se prska hemikalijama koje nisu testirane.
Istraživanja dokazuju da organska hrana, koja ima više antioksidanata od hrane tretirane pesticidima, pozitivno utiče na aromu i zadržava pravi ukus proizvoda.
Da, ukus je subjektivni doživljaj. Međutim, da li ste uporedili doživljaj organske čokolade i neke druge tamne čokolade?
“Prvi u Srbiji proizvodimo organsku vegansku čokoladu geografskog porekla. Chocollama je organska čokolada koja u sebi ne sadrži beli industrijski šećer, mleko i aditive. Suptilnom obradom i pažljivim odabirom zrna, naša čokolada stvorena je od najplemenitije vrste kakaoa na svetu – Arriba Nacional. Pored sirovog kakao praha koji je izvor minerala i amino kiselina, čokolada u svom sastavu ima još dva sastojka: sirovi kakao buter i kokosov šećer, priča nam Ana Todorović i dodaje:
“Negujući principe zdravog života, ona ne nastaje postupkom pečenja koje zagrevanjem dehidrira zrno, već uz nisku preradu zadržava sve hranljive vrednosti kakaoa i čuva svoj autentičan prirodan miris. Kako bismo razbili stereotipe o tome da je vegansko sinonim za neukusno, čokolada je zaslađena kokosovim šećerom, stvarajući novi svet uživanja.
Uz visoke standarde organske proizvodnje, možete se opustiti, jer je svaka čokolada koju ručno pravimo, nastala od sastojaka organskog porekla. Mislite o poreklu hrane koju jedete.
“Kako bismo dobili organski proizvod jedinstvenog ukusa, izabrali smo najplemenitiju sortu kakaoa – Arriba Nacional. Poreklom sa plodnog zemljišta Južne Amerike, sa plantaža Ekvadora, u radionicu od Just Superior-a stiže najkvalitetniji kakao prah, poznat po izuzetnom čuvanju organizma od slobodnih radikala. Pored kakaoa, naša Chocollama sadrži još dva organska sastojka, a to su: kakao buter i kokosov šećer, završava priču naša sagovornica.