Poruka sa Sajma: Srbija mora biti zdrava

Deseti po redu Sajam zdrave hrane Milena Tatar održan je u danas u Sopotu. Kao i prethodnih godina ovu manifestaciju je organizovala GO Sopot  u saradnji sa emisijom RTS-a ,,Znanje i imanje“, koja je ujedno i proslavila pola veka postojanja.

Sajam je okupio veliki broj izlagača, proizvođača zdrave i organske hrane iz Sopota i okoline, ali i ostalih krajeva Srbije.

 

Priliku da se predstave na manifestaciji dobili su proizvođači, pre svega organskih proizvoda, iz čitave Srbije. Posetioci su imali priliku da vide, probaju ili kupe, voće, povrće, žitarice, ali i njihove prerađevine.

Na svečanom otvaranju prisutnima  se kao i  svake godine obratio  Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot,Jasmina Nikitović Stojčić, urednica emisije „Znanje imanje”, zajedno sa Senadom Mahmutovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede i Brankicom  Janković, poverenicom  za rodnu ravnopravnost.

“Mi obično kada biramo  odevnie predmete, gledamo na kvalitet, kada kupujemo hranu takođe gledamo na kvalitet, a često se zaboravimo  da razmislimo kakav je kvalitet zemljišta, upravo te zemlje koja hrani sve nas i koja proizvodi dovoljno da izvezemo I ostvarimo devizni priliv, istakao je Mahmutović i dodao: Potpisivanjem deklaracije, i pridruživanjem jednom opštem globalnom pokretu, mi otvaramo jednu novu stranicu da izrazimo zahvalnost ali vratimo i dug ovoj našoj  rodnoj i  plodnoj zemlji.

“Čast mi je da sam ovde kao poverenica, jer na ovom mestu razbijam mnoge predrasude, selo, grad, muško, žensko. Srbija mora biti zdrava, i dobro je što se emisija “Znanje Imanje” bavi promocijom  zdrave hrane, i  položajem žena na selu.

Svim izlagačima su dodeljene zahvalnice, a diploma za najmlađeg proizvođača organske hrane pripala je poljoprivrednom gazdinstvu Mirku Vlčeku iz Pivnice. Diplomirani inženjer agronomije Mirko Vlček, iz Pivnica blizu Bačke Palanke, dobro je poznat ljubiteljima organski proizvedenog voća i povrća skoro iz cele Srbije. Svake sedmice na specijalizovanim pijacama u Beogradu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci prodaje povrće svojim stalnim mušterijama. A onima koji su robu naručili putem interneta, dostavlja je na kućnu adresu.

 

Tu su naravno i Pavle Đorđević iz Valjevske kamenice koji je ovom prilikom istakao:

“Nalazimo se u jednom lepom sokaku kraj Valjevske Kamenice, blizu smo samog sela, a opet malo izolovani. Gazdinstvo je uronjeno u netaknutoj prirodi gde skoro svakodnevno možete sresti srne, zečeve, fazane, rode, patke, žabice, kornjače, jastrebove i razne druge životinje. Priroda je podarila svež vazduh, čistu vodu, zdravo i plodno zemljište.

Na sajmu je učestvovao i Bojan Limić i koji pravi odličnu Urmoladu. Urmolada je kombinacija svežih urmi sa drugim voćem. Sprema se na nižim temperaturama da bi se sačuvali vitamini I minerali, a koristi se isključivo zdravo i celovito voće. Od više od 40 različitih vrsta voća, koje su tokom višemesečnih proba upotrebljene, odabrana su 4 ukusa:urmolada malina, urmolada višnja, urmolada šljiva, urmolada narandža.

 

Povezano