Transport vinskog grožđa

Posle izvršene berbe transport vinskog grožđa je sledeći korak od koga u mnogome zavisi kvalitet budućeg vina. Sama berba vinskog grožđa obično se vrši u PE više namensku ambalažu različitog oblika i zapremine. Za kvalitet budućeg vina bitna je higijena ambalaže za berbu vinskog grožđa.

Preporuka je posle svake upotrebe oprati korišćenu ambalažu. Grožđe može biti transportovano u rinfuzu (retko se primenjuje) ili u PE ambalaži.
Sam transport se obično vrši različitim vrstama vučenih traktorsih prikolica, ako se preradni kapaciteti nalaze u blizini vinograda. Ako se prerada odvija na većoj udaljenosti grožđe se pretovara u kamione (hladnjače) veće nosivosti. Sam transport do mesta prerade bitno je obaviti u što kraćem vremenskom periodu, u suprotnom postoji realna opasnost od curenja šire (kod pojedinih sorata) a samim tim i do gubitaka, kao i prevelikog zagrevanja grožđa ako je sunčano vreme. Grožđe koje je toplo može predstavljati problem prilikom prerade u podrumu, posebno ako se radi o sortama za proizvodnju visoko kvalitetnih belih vina.

Preporuka je odmah po prijemu grožđa u podrum početi sa procesom prerade. Ako je grožđe prilikom prijema suviše toplo, izvršiti snižavanje temperature na optimum u hladnjači. Od momenta berbe do početka prerade ne bi trebalo da prođe više od 4 časa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

09.02.2024.

Manifestacija pod nazivom „Rumske priče o ljubavi i vinu“.

16.01.2024.

Famozna oranž vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca