Kako protiv crne pegavosti paradajza

Ilustracija: paradajz iz plastenika, foto: Goran Đaković
Ilustracija: paradajz iz plastenika, foto: Goran Đaković

Crna pegavost je bolest koja često zahvata biljku paradajza a prouzrokuje je gljivica Alternaria solani. Ovom bolešću može biti pogođen bilo koji deo biljke a najčešće su to lišće, stablo i plodovi. Iako biljka napadnuta ovom bolešću najverovatnije neće uvenuti biće značajno oslabljena što će uticati na potencijal za rađanje. S obzirom da se bolest pojavljuje u vreme kada i plamenjača, mogu se koristiti isti preparati za suzbijanje bolesti.

Širenje crne pegavosti počinje krajem maja i početkom juna, a veće zaraze se mogu očekivati kada su temperature vazduha preko 22°C. Vlaga i povoljna temperatura dovode do brzog razvoja bolesti.

Simptomi se javljaju  na svim biljnim organima. Dolazi do paleži klijanaca – rasada u toplim lejama. Na listu su pege u početku sitne, nepravilnog oblika, a kasnije postaju manje – više okruglastog oblika, u prečniku su oko 1-2 mm. Često su okružene zonom žute boje usled razgradnje hlorofila Pege se najpre javljaju na donjem, starijem lišću. Slične pege sa ugnutim središnim delom javljaju se i na plodovima paradajza. One su 2-3 cm u prečniku i često u okviru pega imaju koncentrične zone, što je karakterističan znak bolesti. Pege se na zaraženom plodu prvenstveno javljaju oko peteljke. Tkivo u okviru pega često puca, što omogućava prodor saprofitnih mikroorganizama – gljiva i bakterija. Na stablu su pege ovalnog oblika i većih dimenzija od onih na plodu i listu. Mogu prstenasto da zahvate celo stablo, što se dešava često kod mladih biljaka (sl.6.). Parazit se prenosi zaraženim biljnim ostacima i semenom.

  • Primena agrotehničkih mera je obavezna da bi se održala dobra vitalnost biljaka,
  • Pravilno djubrenje, izbalansirana ishrana NPK,
  • Dvogodišnji plodored i plodosmena,
  • Koristiti zdravo seme za sadnju, jer se parazit može prenositi zaraženim semenom,
  • Obavezna je dezinfekcija semena,
  • Dezinfekcija zemljišta,
  • Uklanjanje zaraženih biljnih ostataka,

Širenju ove bolesti pogoduje toplo, vetrovito i kišovito vreme. Preporučuju se preventivni tretmani pre kiše preparatima na bazi bakra ili pri pojavi prvih simptoma.

Povezano