Oko 40 vinarija iz regiona predstaviće svoja najbolja vina

Na Art platou Petrovaradinske tvrđave u petak 10. juna sa početkom u 18 sati 40 vinarija iz regiona predstaviće svoja najbolja vina od grašca. Biće to prilika da posetioci degustiraju i tako se uvere u lepote vina od grašca. Manifestacija će imati I ekskluzivnu zvučnu podlogu nu vidu tamburaške muzike. Tom prilikom biće izabrana i najbolja vina, a dan kasnije biće održana i konferencija o grašcu na kojoj će govoriti eminentni profesori, somelijeri, vinari. Namera je da ova manifestacija koja veliča grašac postane tradicionalna, jer se, bez sumnje radi o najperspektivnijoj i najvažnijoj beloj sorti vinove loze u Srbiji.

Grašac se danas gaji uglavnom na prostoru Srednje i Jugoistočne Evrope. U Hrvatskoj se, pod imenom graševina, rasprostire na 8500 hektara, dajući vina u širokom spektru stilova. Olasrizling, kako grašac zovu na mađarskom govornom području, veoma je važan i za vinare u Mađarskoj, gde se prostire na oko 5.000 hektara. U Austriji se sorta gaji na oko 3.500 hektara, a najfinija vina dolaze iz Burgenlanda, posebno slatka, iz kasnih i ledenih berbi. U Sloveniji se grašac, pod imenom laški rizling, prostire na oko 2500 hektara, a u Rumuniji na čak 7.000.

U Srbiji, grašac je sorta na apsolutnom prvom mestu po rasprostranjenosti, zasađena na 3.500 hektara, odnosno na neverovatnih 14 odsto ukupnih površina vinograda.

Povezano