U centru Čeneju nove tehnologije KITE DOO

Svoje poslovanje predstavništvo Kite d.o.o. donedavno je obavljalo u zakupljenom prostoru u Novom Sadu, a od ponedeljka 13. juna, ono je nastavljeno u Čeneju, u novoizgrađenom objetu u sopstvenom vlasništvu.

Distributivno-logistički centar na ovoj lokaciji koji se prostire na površini od jednog hektara i obuhvata upravnu zgradu, kancelarijski i izložbeni prostor, radionicu, edukativni centar , magacine i otvoreni prostor za skladištenje mašina, svečano je otvorio  Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i čelnicima Kite Zrt.

Stvara se novi svetski poredak – energenti i hrana najznačajniji

Sijarto je ovom prilikom naglasio da živimo u zloglasnom i teškom vremenu u kojem su Srbija i Mađarska stišnjene između Zapada i Istoka i ponovo moraju da se suočavamo sa istorijskim izazovima.

-Niko ne može da nasluti kada će se završiti rat između Rusije i Ukrajine, našeg suseda, ali savim je jasno da je tim ratom započela nova era kako u političkom tako i u ekonomskom smislu. Pred našim očima stvara se novi svetski poredak koji će odrediti odnos između Zapada i Istoka što znači da ćemo morati da se odlučimo da li smo za nekadašnje dogme ili nova ideološka rešenja. Ranije smo podrazumevali da imamo dovoljno energenata i hrane. Međutim, ti osnovni postulati u pojedinim delovima sveta sada se dovode u pitanje. Naime, rusko-ukrajinski rat donosi i probleme u snabdevanju, rekao je Sijarto i podsetio  da je Rusija veliki izvoznik energenata, a sve više se govori o tome da ova zemlja zajedno sa Ukrajinom predstavlja najveće izvoznike prehrambenih proizvoda, izvoze više desetine miliona tona  žitarica u toku jedne godine ali, ta mogućnost eksporta danas se dovodi u pitanje.

Prema njegovim rečima to su izazovi sa kojima se već suočavamo. Zbog toga stabilni odnosi, saradnja, prijateljstvo i strateško savezništvo sada sve više znače. To karakteriše odnose između Mađarske i Srbije. Dve zemlje su potpisale istorijski sporazum o najširoj i sveobuhvatnoj saradnji na osnovu kojeg se garantuje snabdevenost energentima Srbije za predstojeći zimski period.

-U Čeneju imamo realizivon veliki mađarski investicioni projekat na tlu Srbije kojim najviše dobijaju poljoprivreda, celokupan agrarni sektor, odnosno proizvodnja hrane. Ponosni smo na rezultate koje postiže mađarska poljoprivreda, a to je dva puta veća prozvodnja hrane od potreba Mađarske. Posebno nam je drago što možemo da, snabdevanjem hranom,  pomognemo i našim susedima. Odnose između Srbije i Mađarske možda najbolje opisuje činjenica da smo prošle godine zabeležili rast od 42 odsto trgovinske razmene, a to je oko 4 milirade evra i ne zaustavljamo se na tome, poručio je Sijarto.

eć u provom tromesečju ove godine ova razmena je udvostručena u odnosu na isti period lane, a to je na nivou celogodišnje spoljno-trgovinske razmene 2015. godine. Od ove sume, 300 miliona evra ostvareno je u oblasti agrara.

Prema rečima ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta, ovome doprinosi i Kompanija Kite koja u svom napredovanju na međunarodnom tržištu, u Srbiji nakon pet godina rada, povećava svoju prisutnost i na taj način doprinosi modernizaciji poljoprivredne proizvodnje. Prodaja i servisiranje najmodernih poljoprivrednih mašina omogućena je u ovom logističkom centru. Investicija vredna 2,5 miliona evra, od čega je Mađarska agencija za razvoj izvoza -HEPA obezbedila 50% iznosa, doprinosi da damo odgovor na izazove novog svetskog poretka.

Kite d.o.o. –  iskorak naše poljoprivrede

Otvaranje treće poslovne jedinice kompanije Kite d.o.o u Srbiji je prema rečima predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, dokaz strateškog partnerstva između Mađarske i Srbije.

 Radostan sam zbog ove investicije jer je ona tehnološki iskorak naše poljoprivrede. Radujem se što ljudi imaju mogućnost da raealizuju investiciju u Srbiji, a to je potvrda  da je naš agrar spreman za impelementaciju nove tehnologije, da se koriste tehnologije i da se teži modernizaciji, rekao je Ištvan Pastor.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je, između ostalog, da je razvoj neophodan deo savremene poljoprivrede.

-Misija Kompanije Kite je uvođenje najnovijih i najmodernijih tehnologija u agrar i na taj način ona razvija i podržava proizvodnju koja je rentabilna i ekološki ispravna. Ova misija se već 50-ak godina ostvaruje u Mađarskoj i svojevremeno smo sa istim namerama došli u Srbiju, rekao je ovom prilikom Levente Sabo, izvršni direktor KITE Zrt.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i regionalni teritorijalni menadžer kompanije John Deere u Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, Miguel Laguenes Vega.

-Istinska je čast učestvovati u otvaranju jednog ovakvog sedišta kao što je ovo u Čeneju. Ovo je istorijski momenat za sve nas, novi početak, nove perspektive ne samo kompanije Kite nego i za buduće uspehe John Deere u ovom regionu, naglasio je Vega i dodao da je jedna od osnova uspeha u poslovanju kompanije John Deere da u državama radi sa najboljim kompanijama koje poseduju veliko znanje, poznaju tržišta i imaju razumevanje za potrebe i zahteve kupaca, odnosno strastveno rade u najboljem interesu poslovnih partnera.

Posvećenost u radu kompanije Kite d.o.o kako je reako Vega, vidi se u odnosu prema kupcima pri čemu je fokus obezbediti servis, dostupnost proizvoda, proaktivna podrška, a to je temelj saradnje i prvi aspekt u radu lider distributera. Na ovaj aspekt rada kompanije John Deere, objasnio je Miguel Vega, nadovezuju se Smart Industrial, liderstvo u preciznoj poljoprivredi.

 

-Kupci poljoprivrednih mašina koje na tržištu Srbije plasira naše preduzeće su srednja i veća poljoprivredna gazdinstva kao i preduzeća koja obrađuju više hiljada hektara. Ova grupa korisnika ima mogućnosti da nabavi novu poljoprivednu mehnaizaciju čemu je doprineo i rast cena poljoprivednih proizvoda, rekao je izvršni direktor kompanije Kite d.o.o mr Đorđe Mišković

Povezano