Čaj koji topi masti

Maslačak, foto: pixabay
Maslačak, foto: pixabay

Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste kao korov svuda i veoma je zastupljena u našim krajevima. Svi delovi biljke su lekoviti i gorkog su ukusa, imaju mnogo belog mlečnog soka, koji obilato curi kada se biljka ozledi. Mlečni sok je najgorči, a on sadrži i najviše lekovitih sastojaka. Maslačak nije otrovan.

Sveži listovi maslačka sadrže vitamine A, B i C, takođe sadrži i gvozđe, i to čak više nego spanać.

Prepun je kalijumovih soli i sadrži oligoelemente, gorke materije (taraksacin), tanine, a koren je bogat inulinom i to najviše u jesen. Od lekovitih materija sadrži i holin, 17 odsto šećera, malo etarskog ulja.

Ako želite da se oslobodite viška vode u organizmu, slivajte čaj od maslačka.

Kašičicu izmrvljenog sušenog korena maslačka stavite u mlaku vodu, zagrejte, kada proključa kuvajte 10 minuta, i ma kraju procedite. Možete ga piti dva puta dnevno.

Povezano