Kako protiv breskvine muve

Breskvina muva rasprostranjena je u mnogim zemljama sveta, a poreklom je iz sredozemlja. Karantinska je štetočina za mnoge zemlje.
Imago je žuto smeđe boje, sjajan sa zrnastom strukturom, srcolikog abdomena sa tamnim uzdužnim prugama. Glava je relativno krupna crvenkastih očiju i crnog štitića. Kod mužjaka između očiju jasno su istaknute dve krupnije čekinje koje su na vrhu proširene. Krila su staklasto providna sa 3 poprečne tamne pruge. Dužina imaga je 4-6mm. Larva je žućkasto bela, kada odraste duga je 7-8mm.

Breskvina muva je polifagna štetočina. Pored breskve napada i plodove narandže, limun, kajsije, jabuke, dunje, trešnje i šljive. Može takođe da se javi na pasulju, krastavcima i patlidžanu.
Prezimljava lutka u zemljištu, a u toplijim krajevima i imago. U proleće ženka polaže jaja najčešće na oštećeni plod, legalicom buši plod i u njemu položi nekoliko jaja. Larve se hrane plodom bliže površini kao kod narandže i breskve ili prodiru dublje do koštice kao kod trešnje. Štete su obično velike jer meso ploda oko larve tamni i ubrzo truli, te plodovi nisu za upotrebu. Sekundarno nastupa naseljavanje mnogih mikroorganizama naročito truležnica.
Breskvina muva ima više generacija godišnje, a njihov broj uslovljen je podnebljem. Tako na primeru toploj Italiji je zabeleženo do 7 generacija tokom godine.
Da bi se utvrdilo prisustvo ove štetočine u voćnjaku, stanje se prvo prati pomoću feromonskih klopki. Mada napada više voćnih vrsta, najčešće napada breskvu. Zato u zasadima breskve treba udvostručiti pažnju.
Preventivnu zaštitu čini i sakupljanje plodova koji su zaraženi, jer se može desiti da u jednom plodu bude desetak larvi. Treba biti pažljiv i ako u blizini ima zapuštenih voćnjaka, jer bi se na njima ovaj insekt prethodne godine mogao maksimalno razviti.

Radi suzbijanja se može obaviti freziranje zemljišta u voćnjaku tokom zime. Ova mera je poželjna ako je voćnjak bio izložen jačem napadu larvi tokom godine.

Hemijska zaštita treba da se radi u saradnji sa stručnim licem. U prvim fazama se može obavljati samo delimična zaštita, ali se kasnije mora tretirati kompletan voćnjak. Na ovaj način se deluje samo protiv odraslih insekata. Iz tog razloga je bitno da se voćna muva tretira na vreme nakon izlaska iz zimskog mirovanja.
Uspešna zaštita se može obaviti insekticidaima na bazi aktivne materije: deltametrin, lambda cihalotrin ili cijantraniliprol pre ubušivanja larvi u plod.
Prilikom odabira sredstava za tretman voditi računa o karenci! U zasadima gde je berba u toku ili se uskoro planira, hemijske mere se ne preporučuju!

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca