Prvi festival jagodičastog voća

Agrocorp duo iz sela Lazarevac kod Kruševca
Agrocorp duo iz sela Lazarevac kod Kruševca

Na prvom Festivalu jagodičastog voća pod nazivom „Belgrade Berry Festival“ koji  se održava  danas, 2. jula na platou ispred tržnog centra Galerija u Beogradu, od 9 do 22 časa, predstavljaju  se organski proizvođači koji su ujedno i ambasadori promotivne kampanje pod sloganom “Mislim na nas-kupujem organsko” koju sprovodi Nacionalna asocijacija Serbia Organika. Kampanja je deo projekta Organic Trade for Development (OT4D) koji podržava Državni sekretаrijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), a sprovode IFOAM (međunarodno udruženje organske proizvodnje), Helvetas Intercooperation i FiBLOrganizatori festivala su PKS i Studio Pelgrin, uz podršku GIZ-a, Turističke organizacije Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dunav osiguranja, Beograda na vodi i TC Galerija.

Malina, borovnica, jagode, kupine, aronija i proizvodi od tog voća proizvođači će tokom čitavog dana izlagati. Cilj je da se kroz kontakt sa posetiocima i u Srbiji bolje prepozna značaj ove vrste voća.

Veljko Jovanović iz PKS rekao je da su zajedničkim naporima proizveli događaj – festival, koji donosi novu energiju. – Ideja da predstavimo domaćoj javnosti i gostima jagodičasto voće po kome smo već poznati u svetu – rekao je on. Jedan od ciljeva ovog festivala je i povezivanje proizvođača sa kupcima, domaćim i kupcima iz inostranstva

U  17 časova, održan je  panel posvećen  poljoprivredi u Srbiji, uz učešće predstavnika PKS, Serbia Organike i ambasade Holandije, i kompanije Dunav osiguranje.

Tom prilikom je istaknuto da Privredna komora Srbije želi da se što više posveti temi održive poljoprivrede, kako bi omogućili domaćim kompanijama i domaćim učesnicima u poljoprivredi i  poljoprivrednoj industriji da pređu na jedan sledeći novo, na sledeći novo podrazumeva vise stvari ne samo da proizvodimo organsku hranu, i da shvatimo zašto idemo na duže staze.

Ivana Simić, iz Serbia organica, je tom prilikom istakla, ono što je najbitnije jeste oni teže da budu potpuno nezavisni  od skih spoljnih inputa. Organski proizvođači nisu imali problema sa nabavkom mineralnih đubriva, jer ih ne koriste, oni proizvode sami. Organska proizvodnja je počela da se razvija dosta davno, i u prvih nekoliko godina je bilo dosta teško. Sada je već lakše, svake godine se nešto dešava, deset puta je povećana  površina pod organsk0m  proizvodnjom.

 

 

Povezano