Upotreba preparata od koprive u organskoj proizvodnji

Ilustracija: kopriva, foto: pixabay
Ilustracija: kopriva, foto: pixabay

Kopriva ima veoma lošu reputacijupre svega što može da opeče, ali i zato što je veoma invanzivna vrsta. Ipak ova ne tako popularna biljna vrsta može biti veoma korisna u vašem vrtu. Kako za odbijanje biljnih vaši, tako i za prihranu zemljišta, ali i za još neke stvari koje će vam biti od velikog značaja.

Koprive se sakupljaju u ruderalnim terenima koji su bogati azotom. Berba se izvodi kada su biljke visine 0,5-1m u fazi cvetanja. Preparati na bazi ekstarkta od koprive su bogati azotom tako
da pospešuju rast gajenih biljaka, imaju dosta gvožđa i oligoelemenata, mogu se koristiti za suzbijanje biljnih vaši, grinja i deluju odbijajuće i za druge vrste insekata.
Rastvor se spravlja tako što se 1kg nadzemnog dela koprive potopi u 10l vode. Ostavi se da odstoji tako 10-15 dana u hladovini. Meša se svaki dan.Usled vrenja rastvor tamni, peni,i
oslobađa veoma neprijatan miris. Kada prestani da peni spreman je za upotrebu. Procedi se i tako koncetrovan rastvor se u različitim razblaženjima koristi kao prihrana biljnim kulturama.
Za zalivanje biljaka 1l ekstarakta od koprive se primenjuje ražblažen u 10l vode, a za folijarnu primenu 1l se razblažuje u 25 l vode.
Kopriva kao insekticid koji se koristi protiv lisnih vaši i celerove muve. Za pripremanje maserata potrebno je 230g mlade koprive natopiti u 10l vode na nedelju, zatim procediti i ovako
koncetrovan rastvor upotrebiti.

Ako se kopriva macerira i drži 4 dana i doda mu se maserat rastavića u odnosu 1:1,45 i doda se 20l vode može se koristiti za suzbijanje crvenog pauka.

Povezano