U AUSTRALIJI OTKRIVENA NAJVEĆA BILJKA NA PLANETI

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Na našoj planeti malo toga je ostalo neotkriveno i daleko van domašaja ljudi. Zato ne čudi što se vest o nedavnom otkriću australijskih naučnika brzinom munje proširila po celom svetu.
Naime, tim australijskih naučnika i stručnjaka za podvodnu botaniku obelodanili su da su otkrili najveći biljku na našoj planeti. I ne samo što je najveća po veličini, već je i među najstarijima na svetu jer se veruje da je ima najmanje 4.500 godina.

– Najveća poznata biljka na planeti je morska trava koja je tri puta veća od Menhetna i pokriva neverovatnih 200 kvadratnih kilometara – rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije a prenosi BBC.
Otkrivena je sasvim slučajno u zalivu „Šark“ (zaliv ajkula) oko 800 kilometara severno od Perta. Cilj naučnika bio je da utvrde genetsku raznolikost biljnih vrsta poznate i kao „trava vrpca“ koja se obično nalazi duž delova australijske obale.
Istraživači su sakupili izdanke iz celog zaliva i ispitali 18.000 genetskih markera. Želeli su da otkriju koliko biljnih vrsta čini ovu ogromnu podvodnu livadu ali rezultati su ih ostavili bez teksta. Australijski botaničari bili su u šoku.
– Nakon temeljnog istraživanja i genetskog testiranja utvrđeno je da je u pitanju samo jedna biljka. Neverovatno da se jedna jedinka proširila na oko 200 kvadratnih kilometara zaliva što je čini najvećom poznatom biljkom na našoj planeti – rekla je Džejn Edgelou autor studije.
To praktično znači da je nikla iz jednog semena i po dosadašnjim rezultatima testiranja procenjuje se da je rasla oko 4.500 godina što je svrstava i među najstarije poznate biljke na Zemlji.

Australijski botaničari sproveli su brojna istraživanja i utvrdili da je ova biljka džin veoma izdržljiva i neverovatno prilagodljiva uslovima u kojoj raste.
– Biljka je izuzetna po svojoj izdržljivosti jer je rasla na lokacijama širom zaliva u veoma različitim uslovima. Čini se da je zaista otporna, podnosi širok raspon temperatura i saliniteta, kao i ekstremno visoke količine svetlosti, što bi, sve zajedno, bilo veoma stresno za većinu biljaka – objasnila je dr Elizabet Sinkler jedan od istraživača.
Prema njenim rečima ova vrsta morske trave uglavnom raste kao travnjak brzinom do 35 cm godišnje. Zbog toga su istraživači procenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.
Kako je pojasnila dr Sinkler zaliv „Šark“ je po svemu sudeći idealno mesto za rast i razvoj ove biljke pre svega zato što je ovde najmanji uticaj čoveka.
– Zaliv pruža prilično mirno okruženje za biljku da nastavi da raste. Drugi razlog je verovatno genetika same biljke, odnosno činjenica da je u pitanju poliploidni organizam koji ima duplo veći broj hromozoma u odnosu na recimo ljude. To joj pomaže da preživi – dodala je dr Sinkler.
Australijski naučnici nastavili su da proučavaju ovu džinovsku biljku i sad ih zanima kako su klimatske promene uticale na nju.
Naime, uočeno je da je topli morski talas koji je pogodio ovaj deo australijske obale 2010. i 2011. godine oštetio 36 procenata ove podvodne livade, ali da se biljka dobro oporavlja i nastavlja da raste i razvija se, što je samo po sebi potpuno fascinantno.

 

Povezano