Ishrana koza u periodu mlečnosti

Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tokom prvih 24 časa njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sena.
Važno je da se prvih 2-3 dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sena uz dodatak koncentrata. Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se 5 do 7 dana posle jarenja dostigla dnevna količina od 400-500 gr.

Količina i sastav koncentrata zavisi od količine i kvaliteta kabaste hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.

Kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.
U prvih mesec i po dana perioda mlečnosti postoji potreba za prehranjivanje koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa 2 meseca posle jarenja vise nema potrebe za koncentratom, ukoliko je seno dobrog kvaliteta. Posle desetak nedelja mlečnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sena i određenih količina korensko-krtolastih hraniva.
Za visoku proizvodnju mleka u periodu posle jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne materije i vitamine. Značaj mineralnih materija i vitamina za koze je veći ukoliko je proizvodnja mleka veća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

15.01.2024.

Raspisan Javni poziv za premiju za mleko za 4. kvartal 2023.

12.12.2023.

Kako kozje mleko utiče na zdravlje

11.12.2023.

Higijena smeštaja i držanja mladih pilića

07.12.2023.

Kravlje ili biljno mleko odlučite sami

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca