OBAVLJAĆE SE TERENSKA KONTROLA

Traktor, ilustracija, foto: S.K.
Traktor, ilustracija, foto: S.K.

Iz gradske kase je, od početka godine izdvojeno 240 miliona dinara na ime podsticajnih sredstava za 643 poljoprivredna proizvođača. Najveći iznos od 1,55 miliona dinara, dobio je farmer za nabavku protivgradne mreže sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, za hektar zasada voća.

Reč je o bespovratnim sredstvima, ali u slučaju da novac ne bude uložen shodno nameni, Grad će pokrenuti postupak protiv korisnika.

Kako navode u Sekretarijatu za poljoprivredu, od početka godine Grad je raspisao pet javnih poziva za dodelu podsticajnih sredstava iz oblasti voćarstva i povrtarstva – 45 miliona dinara, za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina – 30 miliona, za kupovinu traktora – 100 miliona. Za oblast stočarstva, Grad je opredelio 30 miliona dinara za nabavku od jedne do tri priplodne junice, ili 10 do 30 priplodnih ovaca ili 10 do 30 priplodnih koza. Takođe, opcija je i kupovina mašine za stočarsku proizvodnju. Pčelarima je za košnice i opremu, pripalo 35 miliona dinara.

Podsticaj su dobila 64 poljoprivrednika, koji gaje voće i povrće – navode u Sekretarijatu. – Najviše njih – 22, od dobijenog novca će kupiti plastenik sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, koji se koriste za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru, dok su 42 voćara novac namenila za nabavku protivgradnih mreža sa ili bez sistema za navodnjavanje „kap po kap“, žičanih ograda za ograđivanje zasada voća, sistema za navodnjavanje sa ili bez hidranta za navodnjavanje voća, kupovinu električnih makaza za orezivanje voća.

Koliko će novca farmeri dobiti od grada kao pomoć, zavisi od delatnosti. Za nabavku traktora, maksimalni iznos je milion dinara, a za kupovinu poljoprivrednih priključnih mašina – 400.000 dinara. Pomoć za plastenik, sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ površine do 10 ari, iznosi 1,5 miliona dinara, a za nabavku protivgradne mreže sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ do jednog hektara, 1,55 miliona dinara. Stočari za kupovinu do tri priplodne junice ili 30 priplodnih ovaca mogu da „računaju“ na iznos od 750.000 dinara.

Da bi konkurisali za subvenicije Grada, moraju da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i katastarske parcele, na teritoriju grada. Ostali kriterijumi se definišu po specifičnostima svake oblasti poljoprivredne proizvodnje.

OBAVLJAĆE SE TERENSKA KONTROLA

Predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu obavljaju terenske kontrole svih poljoprivrednika koji su dobili podsticajna sredstva grada. Na licu mesta se kontrolišu nabavljena voćarska ili povrtarska oprema, poljoprivredne mašine, traktori ili grla stoke. Podsticajna sredstva se dodeljuju u iznosu od 80 odsto vrednosti investicije. Ugovor sa Gradom o isplati podsticajnih sredstava korisnici potpisuju tek nakon završene terenske kontrole kupljene opreme za koju je izdvojen novac iz budžeta.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano