Koliko može da stoji otvorena flaša vina

Ilustracija: Vino iz vinarije Smiljković, foto: Svetlana Kovačević

Svako vino ima životni vek i on zavisi od mnogih faktora. Isto važi i za opstanak vina nakon otvaranja, jer se već nekoliko sati posle otvaranja vino promenilo, pogotovo posle nekoliko dana. Koliko će sve to negativno uticati na vino, osim od okolonsti u kojima se čuva, zavisi i od kvaliteta vina. Posle konzumiranja vino treba  zatvoriti  čepom, preporučujue se  gumeni, vakumski čep, i zatim ga odložiti na hladno mesto, podrum ili frižider. Tako pripremljeno, vino može da stoji nekoliko dana s minimalnim gubitkom kvaliteta.

Kada otvorimo flašu, vino počinje da apsorbuje kiseonik, a njegov ukus i aromatična svojstva postepeno isparavaju. Inače, to se ne dešava odmah. Na primer, pola sata je čak korisno. Nakon što se otvori flaša vina, ono počinje “komunikaciju” sa vazduhom koji otkriva sve njegove kvalitete.

Bela i crvena vina su najukusnija prvog dana, ali posle toga se moraju zatvoriti ako niste sve popili. Otvorena slatka i roze vina traju još duže, ostaju sveža pet do deset dana, ako su dobro zatvorena. Najbolje je držati ih u frizideru zatvorena pampurom od plute.

Kad otvorenu bocu crnog vina stavite u hladnjak, čuvate je na kontroliranoj temperaturi i bit će na tamnom mjestu. Hladnija temperatura također će usporiti oksigenaciju.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca