Virusna upala pluća kod ovaca

Ilustracija: farma ovaca, foto: S.K.
Ilustracija: farma ovaca, foto: S.K.

Virusna upala pluća je neizlečiva bolest ovaca, zbog toga bolesne životinje treba odmah odstraniti iz stada. Bolest se teško otkriva, a veoma je štetna zbog velike smrtnosti. Rasprostranjena je širom sveta a izaziva je virus iz porodice retrovirusa i podfamilije lentivirusa.

Bolest se sporo širi i od prodiranja virusa u organizam pa do prvih znakova obolenja može da prođe više godina. Inkubacija za nervni oblik je dve godine dok za plućni oblik se manifestuje i do tri godine. Dijagnostikuje se putem analize krvi i to je moguće tek nakon šest meseci od infekcije.

Pri kupovini ovaca moramo biti oprezni i ne treba kupovati ovce iz stada u koje je bilo zaraženih životinja, jer je ovo obolenje hronično do kraja života. Prema dosadašnjim saznanjima ova bolest nije opasna po čoveka i kao takva ne može se uvrstiti u zoonoze. Bolest se manifestuje u dva oblika i to :

– Plućni oblik- prate suv kašalj, otežano disanje bez temperature, životinje imaju dobar apetit ali permanentno mršave. Kod takvog oblika bolest se manifestuje i na zglobovima nogu u vidu otoka a takođe i otoka na mlečnoj žlezdi.

– Nervni oblik-manifestuje se slabošću nogu do potpune oduzetosti, poremećajem nervnog sistema i do nekoordinisanih pokreta. Takođe kod ovih simptoma nema temperature i iscedka iz nosa.

Pored kliničke slike bolest se može potvrditi i pregledom unutrašnjih organa (pluća su otečena, sa izrazitim

otiscima rebara ili blago uvećana sa svetlo-sivim žarištima).

Virus se iz obolelog organizma izlučuje preko tečnosti (mlekom, mokraćom, slinama i preko balege), najčešće se mogu zaraziti jagnjad preko kolostranog mleka dok se starije životinje mogu zaraziti udisanjem zaraženog vazduha, pogotovo ako su štale male i ne provetravaju se. Zbog toga se preporučuje oprez kod kupovine ovaca kako bi se

sprečilo širenje zaraze ili unošenje bolesti u stado. Najbitnije je da se vodi računa da se pri kupovini ispita da li je ikada u tom stadu bila prisutna zaraza. Takva grla na smeju da se kupe jer kako je napred izneto, inkubacija ove bolesti je duga i prikrivena.

 

Povezano