Puzavica koja ne zahteva mnogo nege

Trubasti jasmin ili tekoma prelepa je listopadna puzavica koja će ukrasiti vaš vrt! Evo kako da gajite divnu cvetnicu koja štiti terase i balkone od jakog sunca!

Tecoma je rod iz porodice Bignoniaceae, kome pripada 14 vrsta grmova i malog drveća, 12 vrsta potiče iz Amerike, a dve  vrste iz Afrike. Ime roda je izvedeno od reči iz nahuatl jezika tecomakochitl, koji su koristili domorodački narodi Meksika za biljke sa cevastim cvetovima.

Biljka voli sunčana, topla, zaštićena mesta, a senku traži u području korena. Biljka se uzgaja na dobro dreniranom, hranjivom zemljištu, a tekoma biljka dobro podnosi temperature do -20 stepeni , pa je otporna na mraz.

Kao ukrasna biljka koristi se za vertikalno ozelenjavanje, na pergolama, zidovima, stubovima, terasama, često se sreće u urbanoj sredini. Nekada se koristi i za kontolu erozije i kao pokrivač tla. Posebnim orezivanjem može se formirati u malo „samonoseće“ drvo. U Srbiji nema invazivni karakter, ali s obzirom da je u nekim delovima sveta invazivna, treba preduzeti ekstenzivni monitoring. Na nove lokacije širi se kao ukrasna biljka – rasadničkom trgovinom i samosevom anemohorijom, a lokalno korenskim izbojcima. Primena mehaničkih mera suzbijanja korenskih izdanaka ne daje rezultate. Herbicidi su delimično efikasni (preparat Touch-down 4-LC).

Nakon sadnje i izbora adekvatnog mesta, tekoma zahteva  malo nege. Ovo je vrlo energična biljka, raste brzo i širi se uporno, stoga je najvažnije držati je pod kontrolom redovnim  orezivanjem. Zaliva  se samo po potrebi, a đubrenje nije potrebno. Zapravo, šta je potrebno to je orezivanje.

Orezivanje se odvija u rano proleće ili jesen. Najbolje je u proleće, a  u međuvremenu mogu se rezati oštećeni vrhovi. Takođe je preporuka odrezati cvetove nakon cvatanja jer će se tako sprečiti biljku da ponovo zaseje seme na drugom mestu u  vrta.

Nikako ju ne uplitati u ogradu jer će deblo tekome potpuno zarasti oko ograde što šteti i njoj i ogradi.

Mnogi je koriste i lepa je kao ukras, ali dosta brzo se razmnožava, i baca seme. Cvet je dobar za pčele jer se one hrane slatkim nektarom iz njih.

Povezano