Srpski novinari na sajmu poljoprivrede AGRA u Sloveniji

Međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni održava se od 20. do 25. avgusta. Na ovoj jubilarnoj 60 po redu manifestaciji predstavlja se oko 1.700 izlagača iz više od 30 zemalja, među kojima su i izlagači iz Srbije.

Ovogodišnji partner AGRA sajma je Japan koji se predstavlja inovacijama u ribarstvu.

Predstavnici iz Srbije koji su u organizaciji Udruženja agrarnih novina došli u posetu ovom sajmu uverili su se da su na njemu predstavljena vrhunska dostignuća u oblasti poljoprivrede.

Osim bilje i stočarske proizvodnje veliki izložbeni prostor zauzimaja i savremena poljoprivredna mehanizacija, kazao je novinarima direktor Pomurskog sajma Boris Erjavec.

On je tom prilikom istakao da se veliki akcenat stavlja na mlade ppoljoprivrednike kako njima pomoči da poboljšaju svoju poljoprivrednu proizvodnju.

– Akcenat će biti usmeren na Evripsku godinu mladih i Međunarodnu godinu ribarstva i akvakulture. Ovo je veoma veliki sajam, čak ga i austrijanci prisvajaju kao svog- kazao je on i dodao da očekuje veliku posećenost, jer prvi pokazatelji idu tome u prilog.

Na poljoprivrednom sajmu AGRA na ukupno oko 70.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavlja se i oprema za šumarstvo, vinogradarstvo, kao i vinarstvo i voćarstvo, zatim semena i rasad, sredstava za zaštitu bilja i životinja, podizanje prirodne plodnosti zemljišta i otpornosti životinja, kao i krmne smeše.

Svoje mesto su našli i proizvođači opreme za proizvodnju i pripremu hrane, organska hrana, vina od klasično i organski proizvedenog grožđa, ali i uređaji za hvatanje i korištenje energije iz obnovljivih izvora, a posetioci uživaju i u raznovrsnim događajima, stručnim i izložbama životinja.

Povezano