Biljana Petrović: Spremni smo da nađemo najbolje rešenje

Biljana Petrović
Biljana Petrović

Znamo da za  subvencionisane  kredite Ministarstva poljoprivrede zajedno sa Bankama, svake godine vlada veliko interesovanje. U vreme korone bilo je preko 12.000 zahteva, a ove godine oko 5. 600. Zbog vremenskih prilika, a i krize u svetu, poljoprivrednici imaju manje prinose, i dosta problema. Koliko u ovom trenutku mogu da im pomognu banke, a i o poslovanju, NLB Komercijalne banke razgovarali smo sa Biljanom  Petrović, direktorkom NLB Komercijalne banke za upravljanje prodajom agro i mikro klijentima.

Došlo je do Integracije NLB i Komercijalne banke.  Šta je to što ovu Banku izdvaja od drugih banaka?

NLB Komercijalna banka je članica vodeće bankarske regionalne grupacije, NLB Grupe, i univerzalnog je tipa, što znači da pruža sve vrste usluga, svim kategorijama klijenata – od građana, preko preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, pa sve do najvećih domaćih i internacionalnih kompanija.

Zahvaljujući efikasnim i jednostavnim procedurama za kratko vreme počeli smo da obaramo rekorde u brzini odobravanja i isplate kredita građanima i privredi, i profilisali smo se kao jedan od lidera u u ovom segmentu, ostvarivši višestruko veći rast od tržišta u svim ključnim segmentima poslovanja.

Prilagodili smo svoje proizvode malim, kao i srednjim i velikim poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa njihovim potrebama, i stoga je naša banka prepoznata na tržištu kao lider u ovom segmentu. Najveći broj klijenata je poverenje poklonio NLB Komercijalnoj banci i kada su u pitanju namenski računi RPG-a (Registrovana pojloprivredna gazdinstva).

Za klijente koji su nosioci RPG-a u ponudi kredita nalazi se sve ono što je potrebno jednom poljoprivredniku – krediti za obrtna sredstva (nabavku repromaterijala, đubriva, semena), za nabavku mehanizacije, protivgradne zaštite, sistema za navodnjavanje, izgradnju objekata, kupovinu poljoprivrednog zemljišta. Naravno, uvek pratimo potrebe svojih klijenata i idemo korak dalje, pa tako sada radimo i dokumentarno poslovanje, odnosno izdavanje garancija i pisama o namerama.

Šta vaše klijente najviše interesuje trenutno – koji su to krediti?

Velika smo banka – treća najveća i najlikvidnija u Srbiji i imamo više od milion klijenata, pa je stoga vrlo teško dati precizan odgovor. U zavisnosti od vrste proizvodnje kojom se klijenti bave različito je i interesovanje za vrste kredita u toku godine.

Ako pričamo o nekim standardima u poljoprivredi, upravo su kasno leto i rana jesen vreme kada klijenti procenjuju uspešnost godine i u skladu sa tim planiraju investiciona ulaganja. Uglavnom je to nabavka mehanizacije, priključnih mašina ili kupovina zemlje. Kada pričamo o ratarskoj proizvodnji, ovo je vreme kada kreću sa skidanjem jesenjih useva i često su im potrebni krediti za likvidnost.

U ponudi su i kratkoročni krediti sa rokom otplate do 12 meseci za nabavku repromaterijala, semena, đubriva, likvidnost i tako dalje. Ukoliko poljoprivrednik ima potrebu za nabavkom osnovnih sredstava banka je obezbedila kredite sa dužim rokovima otplate za nabavku nove i polovne mehanizacije, protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, za izgradnju objekata različitih namena, nabaku osnovnog stada ili čak i kupovinu zemlje. Ukoliko imaju potrebu, mogu finansirati i druge investicije koje su specifične za njihovu proizvodnju, a pomoći će im u unapređenju poslovanja.

Svakako, za sve koji posluju, rade i stvaraju u oblasti poljoprivrede, mi smo tu za njih kao snažna bankarska institucija koja gradi partnerske dugoročne odnose sa svim svojim klijentima.

Da li ima novina od kada ste na novoj poziciji i koje su to?

NLB Komercijalna banka prati potrebe klijenata i u skladu sa tim unapređuje svoju ponudu. Pored platnog prometa i kredita za različite namene, klijenti su pokazali zaista veliko interesovanje upravo za dokumentarno poslovanje, izdavanje garancija kao i pisma o namerama.

Nova banka nastala je fuzijom tradicije, stabilnosti i poverenja Komercijalne sa agilnošću i inovativnošću NLB Banke, što vam direktno govori da ćemo uvek tragati za novim rešenjima  ponuda, koje mogu da zadovolje potrebe naših klijenata, jer pre svega, želimo da budemo prepoznati i kao generator pozitivnih promena u zajednici u kojoj poslujemo.

Kako i na koji način pomažete malim poljoprivrednicima da bi našli svoje mesto na tržištu?

Svaki od naših klijenata ima svog agro savetnika koji mu pomaže da na najjednostavniji i najbrži način odredi šta je najbolji model finansiranja za njegovo ili njeno gazdinstvo. Višegodišnje iskustvo koje imaju naši agro savetnici, njihovo razumevanje i poznavanje specifičnosti poljoprivredne proizvodnje omogućava im da urade dobre procene potreba za kreditiranjem.

Svaki klijent je za nas jednako važan i svi naši poljoprivrednici dobijaju savet oko maksimalne kreditne zaduženosti i ročnosti kredita u zavisnosti od toga šta žele da finansiraju, ali isto tako i da svoje planove otplate usklade sa svojim prihodima i prilivima.

Koliko ste isplatili subvencionisanih kredita u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, i na kojoj ste poziciji?

Već godinama unazad NLB i Komercijalna banka bile su lideri na tržištu kada su u pitanju krediti sa subvencionisanim kamatnim stopama. U 2022. godini isplatili smo najveći broj kredita i najveći iznos od svih banaka koje su učestvovale u ovom programu, što je direktan pokazatelj da smo na prvom mestu po oba parametra.

Šta očekujete u budućnosti, budući na celokupnu situaciju kod nas a i u svetu? S obzirom da je kod nas štrajk poljoprivrednika, a jedan od zahteva je da im se da moratorijum. Sta bi to značilo za njih, i da li bi bilo posledica?

Na prvom mestu, moramo spomenuti sušu koja je zadesila našu zemlju, kao i veliki deo Evrope, a koja će zasigurno imati ogroman uticaj na visinu prinosa, a samim tim i dalje planiranje svih poljoprivrednika.

Kao što ste i naveli, postojao je zahtev poljoprivrednika za uvođenjem moratorijuma, ali sam mišljenja da moratorijum na kredite nije dobra opcija jer, pre svega, treba sagledati sve specifičnosti koje nosi poljoprivredna proizvodnja u zavisnosti od sektora kojoj pripada.

Jednostavno, nisu podjednako pogođeni svi poljoprivrednici, nije podjednako ugrožen svaki okrug. Vrsta proizvodnje kojom se bave je različita i suša je, na primer ostavila različit uticaj na ratare i voćare.

Uvođenjem moratorijuma klijenti bi samo odložili plaćanje obaveza u određenom roku, ali to suštinski ne bi pomoglo njihovoj proizvodnji i likvidnosti, jer ih ta obaveza i dalje čeka sa pripadajućim kamatama. Mi kao banka koja uvek vodi računa o svakom svom klijentu, imamo individualni pristup procenjivanja kreditne sposobnosti i likvidnosti i u skladu sa tim donosimo odluke po plasmanima.

NLB Komercijalna banka, kao banka pravih prilika, spremna je da uvek pronađe najbolje rešenje. Naš način rada je takav da pratimo poslovanje klijenta, njegovu proizvodnju ali i probleme sa kojima se susreće. Ukoliko korisnik kredita ima probleme u poslovanju izazvane sušom, svakako ćemo sagledati poslovanje i ponuditi rešenje jer mi smo tu, za sve što dolazi.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca