Septembar je mesec kada se ponovo kreće sa setvom spanaća koji će se koristiti u zimskim mesecima. U našim agroekološkim uslovima spanać se proizvodi od ranog proleća do kasne jeseni. Za setvu spanaća potrebno je vlažno zemljište a u baštenskoj proizvodnji radi bržeg klijanja seme potapamo u vodu dva dana.Na većim površinama setva se obavlja žitnim sejalicama dubinu 3-4 cm a u zavisnosti od krupnoće semena potrebna količina se kreće 15-25 kg/ha. Najčešće rastojanje astojanje između redova 20-25 cm.
U ozimoj proizvodnji sve veći broj povrtara spanać gaji na gredicama, koje su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm, stim što se seje u 2-4 reda.
Valjanje nakon setve je izuzetno koristna mera kojom obezbeđujemo ujednačeno nicanje i uniformnost useva. Spanaća koji je posejan s jeseni u septembru ili oktobru korisno je u proleće povaljati kako bi se sprečilo podlubljivanje.
U baštenskoj proizvodnji spanać sejemo, najčešće, ručno, pa je onda potrebno da obavimo dva proređivanja. Prvo proređivanje biljke ostavljamo na razmak od 5- 6 cm, a drugi put oko 10-12 cm.
Potrebe spanaća za vodom su velike. Ako ga redovno ne zalibamo listovi uvenu i požute. Prrvo zalivanje je posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje, kao i u fazi porasta i formiranja lisne rozete.
Međuredno kultiviranje, ako je moguće, treba izvršiti jednom i to do momenta sklapanja redova. Đubrenje azotom đubrivom netrebe preterivati – treba sprovesti oprezno. Ukupna količina čistog azota ne treba da bude veća od 100 kg /ha. Obično je dovoljna jedna prihrana.
Berba spanaća
Spanać se ubira kada formira lisnu rozetu 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla. Može se brati ručno, sukcesivno podbiranjem na manjim površinama i u baštama. Na većim površinama košenje se obavlja mehanizovano sa samoutovarnim kosačicama. Listove spanaća nakon berbe treba što pre utrošiti, a možemo ih čuvati do pet dana. Ukoliko se čuva na temperaturi 0-5 0C i relativnoj vlažnosti 90-95 % spanać može da održi svežinu 8-10 nedelja.