Kada je vreme za setvu spanaća

Septembar je mesec kada se ponovo kreće sa setvom spanaća koji će se koristiti u zimskim mesecima. U našim agroekološkim uslovima spanać se proizvodi od ranog proleća do kasne jeseni. Za setvu spanaća potrebno je vlažno zemljište a u baštenskoj proizvodnji radi bržeg klijanja seme potapamo u vodu dva dana.Na većim površinama setva se obavlja žitnim sejalicama dubinu 3-4 cm a u zavisnosti od krupnoće semena potrebna količina se kreće 15-25 kg/ha. Najčešće rastojanje astojanje između redova 20-25 cm.

U ozimoj proizvodnji sve veći broj povrtara spanać gaji na gredicama, koje su širine 60-100 cm i visine 10-15 cm, stim što se seje u 2-4 reda.

Valjanje nakon setve je izuzetno koristna mera kojom obezbeđujemo ujednačeno nicanje i uniformnost useva. Spanaća koji je posejan s jeseni u septembru ili oktobru korisno je u proleće povaljati kako bi se sprečilo podlubljivanje.

Ilustracija: spanać, foto; pixabay
Ilustracija: spanać, foto; pixabay

U baštenskoj proizvodnji spanać sejemo, najčešće, ručno, pa je onda potrebno da obavimo dva proređivanja. Prvo proređivanje biljke ostavljamo na razmak od 5- 6 cm, a drugi put oko 10-12 cm.

Potrebe spanaća za vodom su velike. Ako ga redovno ne zalibamo listovi uvenu i požute. Prrvo zalivanje je posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje, kao i u fazi porasta i formiranja lisne rozete.

Međuredno kultiviranje, ako je moguće, treba izvršiti jednom i to do momenta sklapanja redova.  Đubrenje azotom đubrivom netrebe preterivati – treba sprovesti oprezno. Ukupna količina čistog azota ne treba da bude veća od 100 kg /ha. Obično je dovoljna jedna prihrana.

Berba spanaća

 Spanać se ubira kada formira lisnu rozetu 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla. Može se brati ručno, sukcesivno podbiranjem na manjim površinama i u baštama. Na većim površinama košenje se obavlja mehanizovano sa samoutovarnim kosačicama.  Listove spanaća nakon berbe treba što pre utrošiti, a možemo ih čuvati do pet dana.  Ukoliko se čuva na temperaturi 0-5 0C i relativnoj vlažnosti 90-95 % spanać može da održi svežinu 8-10 nedelja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.04.2024.

Kako sprečiti poleganje rasada

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

23.10.2023.

Kada je vreme za vađenje rena

25.09.2023.

Postavljanje oslonca kao mera nege useva

21.09.2023.

Organska proizvodnja krompira

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca