Vredan rad uvek urodi plodom

Grupa novinara koja je zahvaljujući Ministrastvu poljoprivrede Slovenije i  Pomurskom sajmu posetila sajam Agra, imali su priliku da posete i nekoliko gazdinstava u Sloveniji. Jedno od njih je i  mladog  poljoprivrednika Dejana  Šukića  iz Gornje Radgone, koji je dugi niz godina vodio svoju zlataru i radio na porodičnom imanju.

Organsko gazdinstvo Sukič iz Gornje Radgone obuhvata tri hektara šume i 24 hektara oranica, od čega je deset hektara već u organskoj obradi, a 14 hektara je u ekološkoj konverziji.

Nekoliko godina, prvo je ujutru ručno izrađivao nakit u svojoj zlatari, a popodne i uveče je nastavio da radi na imanju. Video sam da nemam vremena za oboje, tako da sam se odlučio za organsku proizvodnju, objašnjava Dejan Sukič.

Organski uzgajaju bundevu, suncokret, konoplju, uljanu repicu, lan. Količinski je najzastupljenije suncokretovo ulje.

“U praksi već osećamo lekovitost domaćeg konopljinog ulja, a posebno nas raduje čitanje članaka koji dolaze od predstavnika zvanične medicine.Dr  Džejms Kalavej, Finska: „Ulje konoplje je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina (EFA), koje moramo da unosimo svakodnevnom ishranom, jer naše telo ne može da ih proizvodi samo, kao npr. vitamini. Sudeći po sadržaju masnih kiselina u ulju konoplje, brojnim anegdotama i izveštajima iz prošlosti i rezultatima naših današnjih kliničkih istraživanja, moram da dođem do zaključka da je ulje konoplje verovatno najzdravije ulje koje se može naći na tržištu, ističe Sukič.

U prodaji imaju ulje konoplje 0,5L i 0,25L; čaj od mladih pupoljaka konoplje 50g, laneno ulje 0,25l; laneno brašno 500g, takođe imaju laneno ulje, bundevino, orahovo……

Godine 1910. moj pradeda i prabaka su kupili ovaj salaš i preselili se iz Goričke u Štajersku. Pradeda je išao na kasačke trke, kasački konji su naša porodična priča, moj otac nije trkao konje, ja se brinem o njima od radosti“, opisuje Dejan Sukič.

 

 

 

Povezano