Na sajmu „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ oko 360 izlagača

Na Sajmu vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ koji će se održati u Beogradu od četvrtka 1. do nedelje 4. septembra, u organizaciji zemalja inicijative Otvoreni Balkan (OB), prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, očekuje se oko 360 izlagača, proizvođača vina iz više od 20 zemalja sveta.

Čadež za „Tanjug“ kaže da će biti organizovan i samit lidera članica OB.

„Na samitu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski“, rekao je Čadež i dodao da će u fokusu biti, između ostalog, sporazum o stablinosti snabdevanja hranom.

To pokazuje da ova inicijativa daje konkretne rezultate, rekao je Čadež. Dodaje da posle samita u Beogradu sledi operacionalizacija dogovora o zajedničkom tržištu rada.

Prema njegovim rečima, čeka se još samo ratifikacija u parlamentu Severne Makedonije, što bi moglo da se dogodi u danima posle sajma, čime bi bili stvoreni uslovi da počne primena dogovora.

Govoreći o izlagačima na Sajmu vina, Čadež kaže da najviše njih, više od 200, dolazi iz zemalja inicijative Otvoreni Balkan, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ali da će biti zastupljen i ceo region.

„Biće to veliki festival vina, ali ono što je za nas u PKS posebno važno jeste da će to biti ‘festival posla’, pa je Privredna komora Srbije sa kolegama iz druge dve zemlje OB dovela oko 70 velikih kupaca iz celog sveta, iz Amerike, Kine, Švajcarske, Francuske, koji prvo žele da se upoznaju sa našim vinima, a onda i da naprave posao“, kaže predsednik PKS.

Navodi da se Privredna komora Srbije posebno anagažovala da na sajam dovede časopis „Falstaff“, koji je jedna od najvećih i najznačajnijih publikacija kada je reč o promociji vina i da bi to trebalo da pomogne da se za naše vinare otvore nova tržišta.

„Privredna komora Srbije podržava naše proizvođače vina, organizujući im nastupe na sajmovima, kao što su sajmovi u Dizeldorfu i Šangaju, ali ovo je prvi put da smo ovde zajedno domaćini i spremno dočekujemo velike kupce. Na sajmu će biti i puno susreta između naših proizvođača i kupaca, a ovo je i prilika da se i mi u regionu bolje upoznamo“, kaže Čadež za „Tanjug“.

Ističe da je Srbija poslednjih desetak godina pokazala da ume da pravi dobra vina i da bi sada trebalo da se vidi kako da se od toga napravi i dobar posao.

Navodi da u Srbiji ima oko 430 registrovanih proizvođača vina i da je veoma važno da se nastave subvencije Vlade Srbije, odnosno resornog Ministarstva poljoprivrede ovom sektoru, koje su i pomogle „bumu“ proizvodnje, kada je reč o grožđu, ali i vinu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

19.05.2024.

Ministar Martinović: Snažna saradnje Ministarstva i PKS-a – ostajemo usmereni na rešavanje svih izazova sa kojima se susreće naša poljopriveda

13.04.2024.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

26.02.2024.

Uskoro “ZERO Food Waste Expo“

25.02.2024.

Srpska hrana tražena na Bliskom i Dalekom istoku

20.02.2024.

Karavan ženskog preduzetništva – Na kafi sa preduzetnicama

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca