Sajam vina Otvorenog Balkana: Gde je vino tu je i ljubav

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji traje od 1.do 4. septembra, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 30 zemalja. Sajam vina OB je jedinstvena manifestacija, ne samo zbog predstavljanja vinskog gastronomskog turizma, već i zbog promocije turističkih destinacija zemalja OB.

 

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je da je  iz Albanije 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170.

Najviše njih je iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Danas je za nas veliki, poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na Sajmu koji nije nasmejan, ovo smo napravili zajedno. Malo gde u Evropi je to tako uređeno kao ovom prilikom u Beogradu. Ne samo da možemo da budemo deo sveta, već u mnogo čemu možemo da se takmičimo i da budemo bolji – rekao je predsednik Srbije na samom početku otvaranja Sajma.

– I danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan važna inicijativa – rekao je Vučić i dodao da „gde je vino, tu je i ljubav“.

Kako je navedeno na sajtu Privredne komore Srbije, osmišljen je bogat program koji uključuje sajamsko takmičenje Open Balkan Wine Trophy 2022, stručne skupove različitih formata, masterklasove, razgovore o potencijalima vinske industrije na Balkanu, mogućnostima za pojačano učešće na svetskim tržištima, kao i B2B susrete na kojima će proizvođačima biti pružena prilika da prošire poslovanje, uspostave nove i ojačaju postojeće poslovne kontakte.

Na sajmu je  potpisan  predugovor između kineske kompanije „Ningbo“ i vinarija „Mrđanin“ i „Đurđić“ o izvozu 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrednosti od 800.000 evra.

Dokument je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ambasadorke Kine Čen Bo.

Povezano