Više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja

Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji počinje danas i traje do 4. septembra. Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, (PKS) ističe da ove brojke jasno pokazuju koliko je interesovanje za sajam posebno u poslovnom segmentu umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva.

 Na sajam smo doveli više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja koji će se sastati sa izlagačima i upoznati sa ponudom najkvalitetnijih vina i rakija iz regiona. Među kupcima je najviše distributera i uvoznika, a tu su i predstavnici HORECA sektora, maloprodajni lanci i veletrgovci iz Srbije i regiona koji su zainteresovani da prošire svoj prodajni asortiman kad su vina u pitanju, objašnjava Čadež za Radio televiziju Srbije.

 

Prednost je što se sastanci zakazuju unapred, putem specijalne platforme koja omogućava da se pretraže profili svih učesnika i izaberu potencijalni partneri u skladu sa sopstvenim potrebama i interesima i da se na brz i jednostavan način pronađu kupci, dobavljači, uspostave poslovni kontakti, ugovori saradnja i partnerstvo, navodi predsednik PKS.

„Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog Wein & Co koji je broj jedan trgovac vinama u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina ili američki Opici Wines and Spirits osnovan davne 1913. godine. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na sajam Wine Vision, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona“, rekao je Čadež.

Među kupcima je Novel Wines, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju. Novel Wines  uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom Sajma vina u Beogradu.

Ova prva zajednička regionalna manifestacija „Otvorenog Balkana“ okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD. Iz tri države Otvorenog Balkana je 235 vinarija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama. Sutra, 2. septembpra biće održan Samit lidera Otvorenog Balkana, a Čadež ističe da i taj događaj pokazuje da se rodila nova vrsta poverenja između lidera, ono što nismo imali ranije. Inicijatima Otvoreni Balkan došla je od samih lidera, to privreda ceni i podržava unapređenje saradnje u celom regionu, kao što je i sporazum o obezbeđivanju prehrabmene sigurnosti, dodao je predsednik PKS.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Manifestacija na jednom okuplja vinarsku elitu – najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom – i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminetntni međunarodni žiri iz sveta vina. Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.11.2023.

Vodimo vas na Ogledno dobro Radmilovac

23.11.2023.

Za ljubitelje vina Dan mladog portugizera

22.11.2023.

Vinariji manastira Studenica trofej za najbolje crveno vino

17.11.2023.

Otvoren jedan od najjačih vinskih sajmova na evropskom kontinentu

13.11.2023.

Tradicija španskih vina

19.10.2023.

Pijačni karavan zimnice ovog  vikenda na pijacu u „Blok 44“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca