Podrum Milojević vino tradicije i budućnosti

Kada planirate lep odmor i vikend da provedete pokušajte da saznate više o Kolubarskom kraju i svim atraktivnim mestima ovog područja. Prelepi tereni oko Lazarevca, gde reka Kolubara dolazi u dodir sa Šumadijom. Dok gledate kako je priroda Beograda izdašna, možda vam neće odmah pasti na pamet je da se u ovoj oblasti nalaze brojne vinarije u Beogradu, i jedan značajan put vina. Na sve strane možete videti bržuljke, brdašca sa dosta livada od kojih se mnogi nalaze na idealnim ekspozicijama za gajenje vinove loze shvatate da Beogradski rejon i Kolubarsko vinogorje pružaju jedne od najboljih uslova za gajenje vrhunskih sorti vinove loze koje omogućava pravljenje najkvalitetnijih srpskih i evropskih vina. Upravo ovde se nalazi jedan put vina u beogradskom rejonu, koji vinski turizam u Beogradu i Srbiji podiže na jedan novi novo.

U delu opštine Lazarevac, u selu Zeoke gde se pitoma Kolubara susreće sa brdovitom Šumadijom nalazi se podrum „Milojević“. Padine zeočkih brda čuvaju viševekovnu tradiciju vinogradarstva ovog kraja.

“Mi smo 2015. registrovali vinariju i pokrenuli proizvodnju vina, vinogradi su iz 2008.godine. Porodica, Milojević se unazad dve generacije bavila proizvodnjom vina, priča nam Vladimir Petkoski i nastavlja: Trenutno smo u malom zaostaku zbog ekspoprijacije, jer je Kolubara uzela kuću, deo imanja, vinograda, jedan deo vinograda je ostao tako da sada to obrađujemo,  a ostatak grožđa za vino dokupljujemo”.

Na tradicionalan način se od probranog grožđa pripremaju i proizvode ova vina. Iskustvo stečeno vekovima, duh prošlosti i ljubav prema vinogradarstvu pretočena su u naša vina: Vranac, Kaberne Sovinjon,  i Vranac. Godišnje proizvedu oko pet i  po hiljada litara vina, deo grožđa je  iz njihovog vinograda a deo se dokupljuje iz beogradskog regiona, od koperanata sa kojima rade.

 

 

“Porodična je vinarija, trenutno radimo supruga, deca i  ja, Milovan, moj tast se povukao iz proizvodnje, tako da smo mi ostali. Radio sam na brodu 5 i po godina i sve što sam zaradio uložio sam u proizvodnju, ističe Petar. Vina prodaju na teritoriji opštine Beograd,  Lazarevac, Lajkovac i Ub.

Dobitnici su mnogobrojnih nagrada, na sajmovima i raznim manifestacijama.

Sve što proizvedu oni i prodaju ostane 1000 boca na odležavanje, od dve do pet godina. Trenutno na odležavanju imaju Kaberne iz 2016. i 2020,  I Vranac iz 2017. godine.

“Za dozrevanje vina morate obezbediti i adekvatne uslove. Manje količine vina možete skladištiti na bilo kom hladnom mestu u vašem domu. Kuhinjski frižider nije adekvatan za čuvanje vina jer je previše hladan, najbolje je da nabavite specijalizovani hladnjak za vino. Za čuvanje većih količina vina, potreno je i detaljnije razmisliti o uslovima. Najpre, prostorija u kojoj ćete čuvati veću količinu vina mora da ima mogućnost kontrole temperature. Ona mora biti tamna i sa određenom količinom vlage koja je vinu neophodna. Za ovakve potrebe najbolje će vam poslužiti vinski podrum, priča nam Petar.

Petar očekuje svetlu budućnost za svoja vina, smatra da se vinska kultura kod nas širi, da neémo samo piti rakiju i pivo, nego će i vino dobiti primat.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.06.2024.

Primena tečnih đubriva u vinogradarstvu

30.05.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu

13.05.2024.

Sorta koja daje visokokvalitetna i vrhunska crvena vina

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

19.04.2024.

Najdomaćin: Prilika za dobru zaradu

18.04.2024.

Vina sa dušom iz vinarije „Srž“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca