Poskupelo mleko, Vlada zabranila izvoz

Ilustracija; mleko, foto: pixabay
Ilustracija; mleko, foto: pixabay

Izmenama Uredbe o o najvišoj ceni životnih namirnica, Vlada Srbije propisala je novu, maksimalnu maloprodajnu cenu mleka, potvrđeno je RTS-u. Dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od danas će najviše koštati 128,99 dinara. Prethodno je litar bio ograničen na 119,99 dinara. Zabranjen izvoz do kraja meseca.

Vlada je povisila maksimalnu cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti za devet dinara i smanjila maksimalnu trgovačku marža za sve vrste UHT mleka sa 12 na pet odsto.

Uredbom se uvodi i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Na rafovima u prodavnicama ima mnogo manje mleka, a razlozi su uzročno posledični – povećana potrošnja i pad u proizvodnji mleka – u okolnostima kada je manje muznih krava, skuplja stočna hrana, suša.

U Privrednoj komori Srbije kažu da je reč o kratkotrajnom poremećaju na tržištu i pozivaju građane da ne stvaraju zalihe i kupuju onoliko koliko im je potrebno.

„Godinama smo ukazivali da će doći do smanjenja proizvodnje mleka. Zadnje dve-tri godine imamo pad proizvodnje za nekih 250 miliona, što je uzrokovao manji broj životinja koje proizvode mleko. Ove godine se situacija iskomplikovala dugotrajnom sušom i visokim temperaturama“, objasnio je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo u PKS za Bloomberg Adria TV.

Povezano