Stefan Kolarić: Ostajem na selu tu sam od rođenja

Još kao  dečak, Stefan Kolarić, selo Očage, sela nadomak Bogatića, pokazao je sklonosti ka poljoprivredi, družeći se sa starijim ljudima, domaćinima koji su imali velika imanja i dosta stoke. Voleo je da ih sluša, upija savete i mudrosti koje do današnjeg dana ne možete pronaći ni u knjigama. Stefan ide u Mašinsku školu, u Bogatiću, ali puno vremena provodi na imanju svojih roditelja. Kako i sam kaže ima vremena i za učenje a i za rad na polju.

Porodica Kolarić, decenija se bavi poljoprivredom, obrađuju 30 ha zemlje. Gaje pšenicu, kukuruz, suncokret i soju. Prilikom posete imanju imali smo prilike da vidimo da su to vredni i radni ljudi, Stefan je vaspitan i usmeren na pravi put.

“Ja sam mlad, idem još u školu, ali nikada nisam razmišljao o tome da posle završene škole ne ostanem na selu. Tu gde sam se rodio, tu ću i ostati, priča nam Stefan i dodaje: Da se ne lažemo, život na selu nije lak. Mi obrađujemo 30 ha zemle, nije to malo, a  bavimo se i  uzgojom svinja, kapaciteta do 200 komada. Trenutno smo sve prodali, i  sada tražimo da kupimo nove prasiće.

Rad u štali po njegovim rečima svodi se na to, da se prasad nahrane, napoje, da se redovno održava higijena. Teže je ipak kada je u pitanju ratarstvo. Treba znati odabrati seme, pa onda sve ostalo. Kolarići imaju 15 ha pod pšenicom, kukuruza imaju do 5 ha, suncokreta isto, soje imaju nešto manje oko 4 ha.

Ove godine je bila suša ali po Stefanovim rečima, on je zadovoljan rodom. Pšenica i kukuruz su malo podbacili, ali suncoktet je dobar.

“Uvek može bolje, ali šta je tu je. Ja sam rešio da ostanem na ognjištu, da pomognem roditeljima pa šta Bog da. Imamo u planu da zanovimo mehanizaciju, ali otom potom,priča nam  Stefan.

Subvencije za tov svinja dobijaju na vreme,  papirologiju uvek srede kako treba tako da nema problema.

 

Zahvaljujući subvencijama moći će da zanove mehanizaciju. Imaju traktor, kombajn i sve priključne mašine, ali uvek nešto treba. Kako smo saznali od Stefana, proširiće i stočni fond, u planu je da nabrave još jedan objekat za tov svinja.

Zahvaljujući plodnom zemljištu, blagom podneblju i vrednim ljudima,u opštini Bogatić  razvijena je poljoprivredna proizvodnja. Od ukupne površine zemljišta koja iznosi 38 397 hektara, poljoprivredno zemljište zauzima 30 724 hektara. Najviše se seju pšenica, kukuruz, industrijsko i krmno bilje. Podjednako su zastupljeni i stočarstvo (gajenje svinja, goveda, ovaca ), kao i povrtarstvo (uzgajanje paradajza, paprike, krastavaca, bostana).

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

19.07.2024.

Toplotni stres kod krmača

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

16.07.2024.

Zaštita od kukuruznog plamenca

15.07.2024.

Za ovu bolest vakcina je jedini spas

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca